Konst

Ekmans ensamma dam är tillbaka

Konstnären, filmaren och blivande Dramatenchefen Marie Louise Ekman ställer just nu ut nya målningar på Angelika Knäpper Gallery i Stockholm. Ulrika Sten varit där.

Den ensamma damen som är tillbaka, ett av Marie Louise Ekmans återkommande motiv som fanns med redan på 70-talet, och scenen är återigen det neurotiska borgerliga hemmet. Själva ordnandet av tillvarons ting tycks ha tagit över och föremålen har börjat addera sig själva. Damens egen hals delar sig likt ett grenljus i och plötsligt stirrar två av hennes nollställda ansikten, mot betraktaren.

Det är en fest när Marie Louise Ekman bjuder in till sin absurda och tragikomiska bildvärld. Bland alla märkliga möten mellan elefanter och damer och blödande snablar i salongerna fångas jag särskilt av två små nästan identiska bilder, som båda bär titeln ”Kvinna i säng”. Den ena med tillägget Mamma inom parentes.

De föreställer en gammal kvinna vid sin skjukbädd. Från det vita nattlinnet läcker brun vätska ner längs benen ut på golvet. På väggen hänger en shablonmässig tavla av en mamma med sin lilla baby.

Målningarna är utförda på det där serieteckningsliknande sättet, som ger en extra distans. Ändå är bilden av den hjälplösa mamman stark och svår att värja sig från.

Bilderna av Kvinna i Sjukbädd hänger som en upptakt intill en stor målning som kan ses som en myllrande sammanfattning från konstnären. Här dyker porträttet av mamman med babyn upp igen på en uppspänd duk i en ateljé. Ovanför breder en kyrkogård ut sig med pappans grav och överst i bilden är den ensamma damen, nu avklädd, i en salong hemsökt av övergivna babysar i fåtöljer och med ensamma huvuden och spöken under mattorna.

Det är en generös utställning som får mig att vilja se mer av Marie Louise Ekmans konst. Gärna på någon av de större konstinstitutionerna, och varför inte tillsammans med några av de unga samtida konstnärer som hon har influerat.

                                                               Ulrika Sten
                                                         ulrika.sten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista