Ny Europadebatt igång

I lördags publicerades, samtidigt i sju stora europeiska tidningar, artiklar av de mest välkända europeiska intellektuella på temat "en ny utrikespolitk för EU". Jürgen Habermas och Jacques Derrida i Frankfurter Allgemeine Zeitung , Umberto Eco i La Republica, Adolf Muschg i Neuen Zürcher Zeitung, Richard Rorty i Süddeutschen Zeitung, Fernando Savater i El Pais, Gianni Vattimo i La Stampa.
Kanske läste några av er Carl Henning Wijkmarks rasande text i Dagens Nyheter i förra veckan där han efterlyste kvalificerad idédebatt på våra svenska kultursidor. Han menade t.o.m. att demokratin inte kan fungera utan fria intellektuella som för en debatt som ger oss nya idéer och perspektiv och han var alldeles särskild arg på den obefintliga europadebatten i Sverige. Lördagens sju utspel från bland andra Jürgen Habermas, Jacques Derrida och Umberto Eco kan verka som om de läst Wijkmark sprungit hem och sagt - nu jävvlar skall vi ge Carl Henning vatten på sin kvarn genom att starta den allra mest seriösa europadebatten långt utanför Sverige. Men, nej det var Jürgen Habermas själv som var initiativtagaren. Han fick med sig Derrida som sedan av personliga skäl inte han skriva en egen text utan medsignerade Habermas som stod att läsa i Frankfurter Allgemeine och i Liberation. Sju män, en amerikan, sex européer, ingen engelsman, ingen från vad man kan kalla de små EU-länderna. Schweizaren Muschg skriver som representant för en gemomförd federativ stat och han hävdar att Europa år 2003 befinner sig i en situation som påminner om Schweiz mellan 1818 och 1848, med den skillnaden att Schweiz hade fördelen av att vara ett relativt betydelselöst land och bundet vid en neutralitet. Visst är ansatsen i den här artikelserien utmärkt och visst kan jag emellanåt känna precis som Wijkmark, var är svenskarna som skriver lika passionerat om det Europa som håller på att växa fram? Och här skriver, de jag har läst alla självklart ur en delaktighetsposition, ingen koketterar med att inte vilja vara med eller att beskriva problemen som tillhörde de någon annan även om de är oerhört kritiska till mycket som sker i Europa. Habermas t ex mot de 8 stater som skrev på uppropet till stöd för USA i februari, men Europa klarar sig inte utan mer samarbete, inte mindre skriver Habermas som också tar upp Europas mångfald av historiska erfarenheter som en styrka, från den koloniala som också innefattar förlorarens erfarenhet och han ser EU:s krav på att medlemstater inte har dödsstraff som ett exempel på en sensibilitet som bottnar i erfarenheterna från andra världskriget. Europadebatten är igång, söder om Sverige, vem tar upp handsken? Här behövs både snabba översättningar och kvalificerade egna bidrag. Gunnar Bolin Adolf Muschg i Neue Zürcher Zeitung Richard Rorty i Süddeutsche Zeitung Jürgen Habermas och Jacques Derrida i Frankfurter Allgemeine Zeitung
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".