Arto Paasilinnas nio drömmar

Den finländske författaren Arto Paasilinna når upplagor på över sex miljoner. Han är läst och älskad inte bara i Finland, utan också i övriga Norden och även i ett land som Frankrike. Sedan Paasilinna slog igenom på 70-talet med sina absurda och komiska berättelser om den finska glesbygden har han bara blivit allt mer populär. Det senaste tillskottet på svenska är hans självbiografiska bok Nio drömmar.
Den som inte har byggt en väg vet inte vad lycka är, konstaterar Arto Paasilinna i självbiografin Nio Drömmar. Han syftar på fröjden i att anlägga en smärre grusväg eller röja stig i orörd. skog. En hängiven Paasilinna-läsare som jag får problem med ett sånt påstående. Jag tycker nog att jag räknat en och annan lycklig stund i livet utan att som vuxen ha byggt minsta badbrygga eller snickrat ens ett dockskåp åt barnen. Trots detta handikapp är jag Paasilinna-fan utan besvär. Hans Nio Drömmar är hågkomster ut livet upphakade på nio mer betydande byggen han åstadkommit -allt från barndomens koja, över småtorp till rejäla husbyggen, renoveringar och trädgårdsanläggningar. Visst, den sant byggkunnige får ut mer av en eller annan teknisk skildring av hur t ex en husgrund bäst bör anläggas. Men detta är nu ingen kursbok för fritidssnickare, utan en handbok för att begripa fenomenet Arto Paasilinna. Ett facit till hans författarskap, som trots att det är så finskt, så finskt , och bygger på den 130-åriga galghumoristiska traditionen från Alexis Kivis epos Sju Bröder, märkligt nog slagit stort internationellt. Civilisationskritiken i Harens år …om mannen som flyr till skogs med en trafikskadad hare… eller demente lantmätarrådet Taavetti Rytkönen som genomlever gamla krigsminnen under en förvirrad turné i mellersta Finland, Den ylande mjölnaren eller De hängda rävarnas skog…. allt och mer därtill ryms i Paasilinnas rökbastudoftande universum. Av han självbiografi får vi nu veta att han allt som oftast är bakfull så som det anstår en traditionell finsk manlig kulturpersonlighet och att han botar det med att skriva böcker och maniskt bygga och snickra, i barndomens Lappland och i Helsingfors omgivningar och rent av i Portugal. Läsaren lär sig också att många dråpliga episoder eller personer i hans böcker har ursprung i författarens egna erfarenheter och närmiljöer. Däremot är det här ingen självbekännelsebok. Om Arto Paasilinnas inre själsliv eller djupare tankar får vi inte veta mycket. Som offentlig personlighet i Finland tillhör han de skyggare. I en av sina utvikningar försvarar Paasilinna några publikkära kulturarbetarkollegor - bl a författaren Laila Hietamies- folk som alltid möts med rynkade näsor av den s k seriösa kritikerkåren. Det är inte första gången nån anslår det temat i Finland …ambitiös populärkultur har på ett annat vis än i Sverige ofta hamnat i kläm mellan det högtidligt finkulturella och det vulgärt och supigt folkliga. Paasilinna själv är bästa exemplet på hur befängd en sån uppdelning är. Han och hans böcker spränger alla gränser. Bengt Lindroth
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".