Nya äganderegler för amerikansk medieindustri

I USA fattade igår den amerikanska tillsynsmyndigheten för kommunikationer - FCC - ett kontroversiellt beslut som enligt kritikerna kommer att innebära att ägarkoncentrationen inom den amerikanska mediebranschen kommer att öka - och med den likriktningen i TV, radio och tidningar.
Det har kallats för den största förändringen av reglerna för ägandet inom USAs mediesektor på decennier och har föregåtts av en intensiva debatter och kampanjer - bland annt har enligt uppgift fler än 750.000 e-postbrev och vykort skickats till FCC - nästan uteslutande från motståndare till förändringen. Men med tre röster mot två - de tre republikanerna mot de två demokraterna - gick förslaget igenom, ett förslag som bland annat innebär att förbudet att både äga tidningar och TV och radiostationer på en lokal marknad tas bort, dessutom får ett bolag rätt att äga upp till tre tv-stationer i större områden, och den tillåta täckningen utökas också. FCCs ordförande Michael Powell försökte lugna de oroliga, och sa att allmänheten inte kommer att märka någon förändring. Powell och andra som stöder förändringen menar att de gamla reglerna inte fungerade på en allt mer globaliserad mediemarknad. Men kritiker, bland andra Ted Turner som skapade CNN, varnar för att storägare som AOL Time Warner och Fox nu kommer att ta över alltfler stationer, att likriktningen kommer att öka, att den seriösa lokala samhällsbevakningen får ge vika för mer vinklad sensationsjournalistik. - Allmänheten kommer att märka att det blir färre röster som kan göra sig hörda, säger Jonathan Adelstein, som röstade emot förändringen. I morgon hålls kongressförhör om regelförändringarna, som också väntas blir föremål för rättslig prövning. Anders Ask
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".