Konst eller propaganda

Under kriget i Tjetjenien 1994-96 gjordes en rad ryska filmer som mer eller mindre uttalat skildrade konflikten mellan ryska armén och gerillaförband i utbrytarrepubliken. Under det pågående kriget, som drogs igång 1999, har detta utvecklat sig till en hel film- och tv-genre där ondskefulla kaukaser utför grymma handlingar mot tappra ryska unga män. Den senaste långfilmen i den stilen är Alekséj Balabánovs ”Krig” från förra året. Som motvikt till de ryska filmerna om kriget har nu den första tjetjenska spelfilmen färdigställts. Den heter ”Frihet”, och är regisserad av den unge tjetjenen Murád Mazájev. Fredrik Wadström har träffat Murad Mazajev i den georgiska huvudstaden Tbilisi.
"Kriget har blivit ett sätt att leva för oss tjetjener, en överlevnadsinstinkt", säger Murad Mazajev. Han är 25 år och förutom att ha regisserat och skrivit manus till ”Frihet” spelar han filmens huvudperson Mikail. Som äldste son i en familj i en tjetjensk by bestämmer sig filmens Mikail för att gå ut i kriget. Nästan genast råkar hans förband stöta ihop med ryska soldater och i en kort eldstrid dör den unge huvudpersonen. Berättelsen är enkel på gränsen till det banala och filmen försöker i första hand fånga ett tillstånd. Lågmälda, vardagliga scener blandas med drömsekvenser som David Lynch hade varit stolt över. ”Frihet” är inspelad med 35 mm-film i Pankisidalen i norra Georgien. Det är en trakt som gränsar till Tjetjenien och som ryssarna brukar beskriva som ett gömställe för tjetjenska krigare. Och även om ”Frihet” är en lågbudgetfilm på knappt 40 minuter och än så länge saknar distribution så har den redan väckt internationellt uppseende. Ryska medier har kallat filmen en extremistaktion, att det är riktiga tjetjenska soldater framför kameran och att arabiska intressen bekostat inspelningen. Västerländska medier har å andra sidan sett ”Frihet” som ett alternativ till alla ryskproducerade spelfilmer som berör kriget i Tjetjenien. Murad Mazajev säger att han inte klarar av att se de ryska filmerna längre. "Alla som har varit i Tjetjenien på senare år", säger Murad, "förstår att det inte är fråga om ett konstnärligt uttryck utan bara om propaganda. Till och med de ryska soldaterna förstår det". Murad Mazajev påbörjade arbetet med "Frihet" när han gick på den georgiska filmakademin i Tbilisi, där han hyligen tog examen. Hans familj är kvar i Grozny i Tjetjenien men där är det för osäkert för att Murad ska kunna återvända dit. Han berättar att det finns starka historiska band mellan georgier och tjetjener och att han därför kan bo och arbeta fritt i Tbilisi. Där kan också hans film visas medan det är omöjligt att tänka sig rysk distribution. Och det enda sättet att visa filmen i Tjetjenien tror Murad skulle vara att smuggla in några videokopior och sedan låta människor kopiera upp egna kassetter hemma. Murad Mazajev har flera projekt i huvudet och hoppas kunna göra en annan film om Tjetjenien nästa gång, gärna en historisk skildring. Fast med tanke på vår historia kanske skillnaden inte skulle bli så stor, säger han. En sådan film skulle säkert också på ett eller annat sätt handla om vår kamp för frihet och överlevnad. Fredrik Wadström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".