Rolig Lysistrate i Stockholms parker

Tredje gången gillt är det för Aristofanes pjäs Lysistrate i regi av Judith Hollander och med Kim Anderzon i huvudrollen. Första gången var 1972, under Vietnamkriget. Andra gången under kalla krigets dagar 1983, och så var det premiär igen i onsdags, på Parkteatern i Stockholm. Den här gången i skuggan av Irakkriget. Kulturnytt bänkade sig i Vitabergsparken för att se Lysistrate skapa fred mellan Aten och Sparta genom att uppmana kvinnorna till kärleksstrejk.
Ill: Det vi måste avstå från e…… kuken! Nej nej nej! Det är lite blött och kallt, det är lite buskis och det är mycket folk. Men på scen är det inte lätt för Lysistrate att få kvinnorna att hålla på sig till dess att männen slutar kriga. Rosaklädda och flämtande under trycket att avstå från sex barrikaderar dom Akropolis och statskassan både genom att slåss med skurmoppar och genom att egga männen men säga nej i sista stund. Männen å sin sida vimsar runt på scen med erigerade jättepenisar under dom gröna militärbyxorna, ömsom förbannade, ömsom ömkliga och bedjande. När dom väl går med på att sluta fred känns det inte som om den är särskilt stabil. Ingen verklig förändring har ägt rum hos dom, ingen äkta önskan att leva fredligt. Bara dom får kvinnorna tillbaka till sängkammaren. Ill: Myrrine och Kinesias. Molnen hängde grå och tunga när Kim Anderzon kom inkörande mot scenen i militärjeep - rödklädd och med en skojfjantig glittrig pinne rakt upp på hatten. Hennes rätt pryda och tantiga Lysistrate med liten plutmun är ingen typisk hjältinna, men hon blir en rolig kontrast till de andra, mycket mer grovkorniga kvinnorna. Jag skulle inte tro att särskilt många gick därifrån med en brinnande insikt om att det är viktigt att bekämpa alla krig. Snarare med en känsla av att må gott av att ha ryckts med och skrattat, för skratten duggade definitivt tätare än regnet bland publiken. Stina Haraldsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".