Final Destination 2 - en onödig uppföljare

Final Destination 1 blev vad man i reklamtexterna till den oundvikliga uppföljaren brukar kalla en thrillersuccé. Med en lös tråd hängande kvar, just utifall film nummer 1 skulle bli en succé, så att man har något att hänga den andra på. Och nu är det gjort. David R. Ellis heter regissören också till Final Destination 2.
Jag måste börja med att bekänna att jag inte har sett Final Destination 1, och jag är inte heller riktigt övertygad om att jag någonsin kommer att göra det. För det första innehåller Final Destination 2 en fullt tillräcklig sammanfattning av ettan, och för det andra har jag efter att ha sett tvåan fått en fullt tillräcklig dos av dödens framfart i flygtrafik och på vanlig landsväg för att det ska räcka åtminstone över semestern. Faktum är att de första 20 minuterna av Final Destination 2 innehåller en så muskulös demonstration av de dynamiska krafternas härjningar i trafiken när de släpps lösa bland blickar och ordväxlingar mellan och inuti timmerbilar, motorcyklar, kokainsniffande dårbilister, marihuanarökande tonåringar och havande vardagsbilister och bilar och bilar ? att den bildberättelsen med sina sidoblickar och onda aningar, sin råa tyngd och hårda ljudkraft borde visas för alla unga och gamla övermodiga bilförare, innan de ger sig ut på bilsemester. Om filmens övriga ingredienser och sekvenser i fråga om skådespeleri, påhittig metafysik, ödestro, dialog och händelseutveckling hade kunnat uppvisa samma koncentration och stringens som den inledande mentala och automobila seriekrocken, då?ja, då?, då hade jag t.o.m. kunnat överse med det ironiska kommatecknet vid den avslutande grillfesten. Göran Sommardal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".