Gregory Peck är död

Den amerikanske skådespelaren, en av Hollywoodfilmens största, Gregory Peck, är död. Peck dog på torsdagen, i sitt hem i Los Angeles, 87 år gammal. Pecks långa karriär började 1944, med filmen Days of Glory och avslutades 1992 med en roll i en tv-film baserad på Melvilles Moby Dick. Fem gånger var Peck Oscarnominerad – en Oscar blev det 1962, för hans roll som advokat i filmatiseringen av Harper Lees To kill a mockingbird; Skuggor över södern på svenska.
Gregory Peck var en av Hollywoods mest kända liberaler med ett stort socialt patos, både privat och i många av sina filmer. Han var en skarp kritiker av den amerikanska vapenlobbyn och ivrig motståndare till Vietnam-kriget. I 40-talsfilmen ”Tyst överenskommelse” spelade han en journalist som försöker gräva fram fakta om antisemitismen och i den tidiga 60-talsfilmen ”Skuggor över Södern” fick han en Oscar för sin roll som advokaten som försvarar en svart man anklagad för våldtäkt. Peck var en lång och stilig skådespelare, lika populär i romantiska komedier som ”Prinsessa på vift” mot Audrey Hepburn som i äventyrsfilmer som ”Kanonerna på Navarone” eller skräckfilmer som ”Omen” och Hitchcocks thriller ”Trollbunden” från 1945. Den som har sett det melodramatiska och erotiskt laddade vildavästern- eposet ”Duell i solen” glömmer nog aldrig den spektakulära finalen, där Gregory Peck och Jennifer Jones först beskjuter varann för att sen dö i varandras armar. En av Hollywood-filmens mest magnifika slutscener. Lars Lönroth
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".