Jonas Hassen Khemiri romandebuterar

Jonas Hassen Khemiri är född 1978 av en tunisisk pappa och svensk mamma. I augusti kommer hans debutroman "Ett öga rött" ut på Norstedts. Boken utspelar sig i huvudet på Halim - en stökig högstadiekille från Skärholmen i Stockholm. Och den är skriven med Halims röst, en bruten, uppstyckad svenska av den typ som en del kallar förortsdialekt eller Rinkebysvenska. Kulturnytt träffade Jonas Hassen Khemiri för att fråga hur han själv ser på bokens språk.
Jag skulle väl vilja beskriva det som bruten svenska, eller innovativ eller Halimsk svenska. Ord som vimmelkanter och att slatcha någonting är mycket sådant som Halim själv har uppfunnit på jakt efter sin egen identitet. Jag har alltid varit väldigt fascinerad av böcker där man får en känsla av att det ligger en mänsklig strävan bakom berättarrösten, egentligen så långt man komma från den här objektiva, osynliga berättaren. PRATA: Och att läsa "Ett öga rött" är att höra Halims röst eka i huvudet - en rapp, oförsonlig och väldigt rolig röst. Halim bor med sin pappa på Söder i Stockholm men har svårt att finna sig tillrätta där, bland lyxsvennar med Lacostekläder och lodisgäng med smutsiga dreads. Han längtar tillbaka till barndomens Skärholmen och tycker sig genomskåda skolans fiskpanettsrasism, välmenande speciallärare och politikernas hotande integrationsplaner. Men Jonas Hassan Khemiri låter sin huvudpersons fantasier om stolthet och status kollidera med den betydligt tristare verkligheten. BAND: Det var viktigt att det inte skulle bli en idealiserad bild av en ung invandrarkilles umbäranden. Vissa sidor av Halim är ju riktigt upprörande. Han har flera drag som jag har lite svårt för, hans syn på judar och Mellanöstern-konflikten, han är ju väldigt drastisk i sina teorier. PRATA: Bokens Halim kämpar för att finna en plats i tillvaron och famlar efter sin arabiska identitet. "Ett öga rött" är på inget sätt en självbiografisk roman, men Jonas Hassan Khemiri säger att det finns likheter mellan honom själv och hans romanfigur. BAND: I viss mån är han ju en röst från mitt förflutna. Jag hade en period i mitt liv när jag gick i högstadiet och hade en väldigt romantiserad och idealiserad bild av mitt arabiska ursprung som samtidigt var en väldigt förvirrad bild som baserades mycket på Tusen och en natt, magdansöser och magiska mattor, men kanske inte så mycket mer. Det är väl just i det som jag och Halim förenas, sen gör Halim en massa saker som jag inte har gjort. Eller som jag kanske har gjort… Clara Törnvall
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".