Nytt lagförslag för brittisk pressetik

I Storbritannien kräver parlamentets kulturutskott en presslag som skyddar kändisars och vanliga människors privatliv från den ofta aggressivt påflugna brittiska pressen. Någon sådan lag finns inte, men det är dags nu, anser utskottet, både för det och för skärpta regler om pressens beteende:
Med sitt krav på lagstiftning har det tunga kulturutskottet satt sig på kollisionskurs med både media och regeringen. Från tidningshåll kommer det att ropas om hotad pressfrihet - och de högsta ropen kommer att komma just från de allra mest skandalinriktade och blodtörstiga tidningarna -och det kommer att hävdas att det nuvarande systemet, där branschen reglerar sig själv genom en pressnämnd, duger bra. Och från regeringen har det redan gjorts klart att någon lag inte kommer, den anser att det nuvarande systemet kan förbättras, men att lagstiftning inte behövs. Men kulturutskottet tycker inte att pressnämnden har gjort tillräckligt för att sanera i branschen och föreslår förutom en lag om intrång i privatlivet också ett antal skärpta regler, bland annat att det ska bli förbjudet att betala poliser för information. Den brittiska populärpressens ofta nästan totala brist på etik och respekt för människors privatliv är ett ständigt återkommande debattämne här, och på senaste tiden har några högprofiliga övertramp spätt på den debatten. I förra veckan fick en rättegång mot fem män som anklagades för att ha planerat att kidnappa superkändisen och fotbollshustrun Victoria Beckham läggas ned. Åtalet byggde på ett så kallat avslöjande i skandaltidningen News of the World, men det visade sig att nyckelvittnet inte bara var notoriskt opålitligt utan också hade fått 130.000 kronor av tidningen för sina kidnappspåståenden. Agneta Ramberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".