Eftermälet till en folkkär Pessimist

Filosofen Georg Henrik von Wright har avlidit. Och vad blir då eftermälet till en man som vann Wittgensteins respekt och blev hans efterträdare i Cambridege som professor i litteratur bara 33 år gammal 1949?
I Dagens Nyheter kallas han en folkkär pessimist, fackfilosofen som klev ut i samhällsdebatten, ett den svenskspråkiga filosofins fönster ut mot världen och en man som kunde röra sig otvunget bland dåtidens mest kända vetenskapsmän och filosofer. Och samtidigt den som senare i livet kanske bäst eller mest konsekvent eller kanske sorgligast sammanfattade nittonhundartalets kritik av demokratins tillkortakommanden. Bla genom sina verk "Vetenskapen och förnuftet" och "Myten om framsteget. Och det är iallafall enligt DN som just den mot slutet mycket folkkäre och bästsäljande civilisationkritikern han kanske starkast kommer att bli ihågkommen. För parallelt med hyllningarna antyds det försiktigt att von Wright kanske ändå inte kommer att räknas som en av 1900-talets mest banbrytande filosofer, att vissa av hans arbeten bla kring de, när det presenterades uppmärksammade resonemangen kring moraliska logiska påbudstaser dvs "det är rätt att göra så, du bör göra si" faktiskt numera står och rostar i citat "filosofins ökenområden" I Svenska Dagbladet står att läsa om en viss besvikelse hos vissa läsare när hans sjävbiografi "Mitt liv som jag minns det" kom 1991. En biografi renons på bittra uppgörelser eller pikanta avslöjanden, men som också därigenom enligt artikeln ger en helt sann bild av sin författare von Wright. Som citeras med orden "jag är sen att döma andra. Människor jag inte kunnat fördra eller eller sympatisera med har jag i allmänhet vänt ryggen" en hållning som enligt svd går igen i alla hans texter. Genomlysta som det är av "ett klart entydigt ljus, där finns inga skuggor och dagrar" Hufvudstadbladet kallar honom en omutlig kritisk europè och beskriver hans enorma livslånga beundran, och arbete med Wittgenstein, vilket präglade och påverkade hela hans liv. Att ha kännt honom ska von Wright ha beskrivit "är som ha känt Goethe, Tolstoj eller kanske Platon" och avslutar med att sammanfatta hans lågmälda konsekventa kritik av det moderna samhällets blinda tro på teknik med en beskrivning från den kinesiske von Wright forskaren Chen Bo om filosofens ord och deras omärkliga men starka inflytande. "de ger oss näring, som då ett regn på våren, när gräsen träden och blommorna. Hans skrifter är som en ström som flyter lungt och fridfullt och förnuftigt den flyter in i våra hjärtan utan att vi märker det" Georg Henrik von Wright blev 87 år gammal Jenny Teleman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".