Helg

Trettonhelgen med Kulturnytt

Under trettonhelgen sänder vi program om romanen Farväl till Berlin, begreppet rättvisa och konstvetaren Boris Groys.

Trettondagafton den 5 januari 18.00 i P1: Kulturnytt Special om ”Farväl till Berlin”. Det är 70 år sedan den brittiske författaren Christopher Isherwoods berömda roman kom ut första gången. Boken handlar om en ung man (med samma namn som författaren) som undervisar privatelever i engelska i Berlin i början av 1930-talet. Det händer saker under ytan, samtidigt som Hitler är på väg att skaffa sig ett fast grepp om landet. ”Farväl till Berlin” har blivit en modern klassiker. Boken är aktuell i en ny översättning och scenversionen, musikalen Cabaret, spelas på teatrar runt om i Sverige. Kulturnytts Anna Tullberg har läst om ”Farväl till Berlin” och funderat över vad det är som gör att boken håller än idag.

Trettondagen den 6 januari 13.05 i P1: kulturnytt special om rättvisa - vår mest omtalade dygd. Mikael Timm signerar en betraktelse med rubriken ”En härligt orättvis jul”. 

Trettondagen den 6 januari 18.00 i P1: Kulturnytt Special om Boris Groys. Ett samtal med den inflytelserika konstvetaren och filosofiprofessorn, som var verksam i Ryssland fram till 1981 när han tvingades lämna Sovjetunionen. Han myntade begreppet Moskvakonceptualism som lade grunden till den ryska samtidskonsten. Hör Fredrik Wadströms intervju om dagens ryska konstscen och arvet från Groys egen generation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".