Vårens teater - så blir den!

Vad kan vi förvänta oss för kulturhändelser under 2009 egentligen? Förutom kulturutredning och filmutredning så blir det förstås en hel del handfasta upplevelser också, bland annat på teaterscenerna. Maria Edström har luskammat teatrarnas vårplanering på jakt efter trender och tendenser:

Här kan ni lyssna på inslaget:

Många nya pjäser i vår är skrivna och regisserade av kvinnor, debatten om kön och teater verkar ha fått genomslag. Listan är diger: Sara Stridsbergs ”Medealand” på Dramaten där skådespelerskan Ingela Olsson regidebuterar, ”Monsterkabinettet” på Unga Klara av Malin Axelsson, som skrev fortsättningen på ”Jösses flickor” - ”Stålflikkan”. ”Monsterkabinettet” regisseras av Sara Giese som förut satt upp Maria Svelands ”Bitterfittan”. På Unga Klara har också Ann-Sofi Báránys ”Tröstar jag dig nu?” premiär i mars i regi av Suzanne Osten - Unga Klara verkar vara teaterns Fingal Olsson - säjs vara död men rör på sig… På Uppsala stadsteater spelas Malin Lagerlöfs pjäs ”Knutby”, på Norrbottensteatern har Katarina Kieri en ny pjäs och så fortsätter Carin Mannheimer sitt segertåg med ”Sista dansen” - premiär på Stockholms stadsteater i maj.

På manssidan är det väl Becketts ”I väntan på Godot” x 2 som blir den stora matchen - på Stockholms stadsteater med Mikael Persbrandt och Johan Rabaeus, regi Thommy Berggren och på Göteborgs stadsteater med Sven Wollter och Iwar Wiklander regi av Henric Holmberg - är bettingfirmorna informerade om denna titanernas kamp? Annars är det rätt magert med klassiker i vår, de flesta sätts upp av gästregissörer: Eirik Stubö, chef på Nationaltheatret i Oslo, tar sig an Strindbergs ”Påsk” på Stockholms stadsteater, engelsmannen John Caird kommer tillbaka till Dramaten - nu med Shakespeares Muntra fruar i Windsor, och Schillers ”Maria Stuart” sätts upp av Lucy Pitman Wallace på Malmö stadsteater i nyöversättning av Ulf Peter Hallberg. Schillers pjäs ”Don Carlos” sätts upp på Dramaten av avgående chefen Staffan Valdemar Holm och den plus Elfriede Jelineks ”Ulrike Maria Stuart” på Teater Tribunalen i Stockholm är två föreställningar som jag verkligen ser fram emot.

Höstens registjärna Alexander Mörk-Eidem sätter upp Dumas ”De tre musketörerna” på, rätt gissat, Stockholms stadsteater vars repertoar är som ett fullproppat julbord. Sist men inte minst, teater moment i Gubbängen är också inne på pojkäventyr - Robert Louis Stevensons ”Skattkammarön”.

Sammanfattning: Mycket nyskrivet - gärna av kvinnor som dessutom regisserar som aldrig förr - och, inte en Tjechov så långt ögat når!

Maria Edström
maria.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".