Kate Bunce, Melodi (Musica) / Melody (Musica). Birmingham Museums and Art Gallery. Visas på Nationalmuseum från 26 februari 2009.
konst

Konstvåren 2009

Hur ser våren 2009 ut på landets konsthallar, museer och gallerier? Trots finanskrisen, som slog igenom på konstmarknaden under senhösten, bjuder den kommande säsongen på ett späckat utställningsprogram.

Våren börjar som vanligt med den traditionella Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm, vars kännetecken länge var mångfald snarare än kvalitet, men som på senare år stylats om, blivit snyggare men också mer mainstream. En tendens som lär fortsätta, då årets jury består av fyra gallerister - som förstås framförallt vet vilken sorts konst som funkar på marknaden.

Hur det egentligen är ställt med den får vi kanske veta lite om i mitten av februari, när två av Stockholms osannolika tre konstmässor går av stapeln. Snofsiga Market, alternativa Supermarket och så gamla konstmässan i mars, som flyttat till Kista och bytt namn till ”ArtSthlm”. Minst en av dem lär försvinna nästa år, när lågkonjunkturen slagit igenom på allvar, så passa på.

Vad händer i själva konsten då? Möjligen kan man ana ett romantiskt stråk, efter högkonjunkturens cyniska bling-konst. På Malmö konstmuseum utforskas ”romantikens kraft” i dagens konst, på Millesgården utanför Stockholm visas svenska konstnärer på temat ”drömmare”, Nationalmuseum storsatsar på de svärmiska prerafaeliterna och i mitten av april visar Liljevalchs en av de stora romantikerna i svensk samtidskonst: Jan Håfström.

Däremot är Borås konstmuseum lite sent ute, när man nyinviger med en utställning på temat ”måleriets återkomst” i mars...

Är man sugen på lite hederliga provokationer är Magasin 3 i Stockholm ett måste. Den spanske konstnären Santiago Sierra har tidigare bland annat tatuerat prostituerade mot betalning och betalt kubaner för att onanera inför kameran. I Stockholm gör han två nya verk, i februari.

Annars är det mesta som vanligt: män i medelåldern på Moderna museet (Clay Ketter och Andreas Gursky), Carl Larsson på Waldemarsudde och ungdomar på vårkanten: elevutställningarna förstås, Bonniers konsthalls årliga mönstring av ung svensk konst, Ny nordisk fotografi på Hasselblad Center.

Men i början av juni gäller det. Svenske Daniel Birnbaum håller i årets VM i konst, biennalen i Venedig. Kulturnytt är naturligtvis på plats.

Mårten Arndtzén

marten.arndtzen@sr.se

22 januari Marine Hugonnier på Malmö konsthall.

22 januari 1909 års män på Norrköpings konstmuseum.

24 januari Moderna museet Nu: Tabaimo.

30 januari Liljevalchs Vårsalong.

31 januari ”No such thing as society”, brittiskt fotografi 1967-1987 på Arbetets museum, Norrköping.

31 januari ”Den omedelbara framtiden” på Lunds konsthall.

7 februari Lee Ranaldo & Leah Singer (Sonic Youth) på Magasin 3, Stockholm.

8 februari ”Romantikens kraft - på spaning efter romantiken” på Malmö konstmuseum.

11 februari Gunilla Klingberg på Bonniers konsthall.

13-15 februari Market och Supermarket i Stockholm.

19 februari Santiago Sierra på Magasin 3.

21 februari Andreas Gursky ”Arbeten 80-08” på Moderna museet.

26 februari Prerafaeliterna på Nationalmuseum.

28 februari Carl Larsson på Waldemarsudde, Stockholm.

21 mars ”Absolut måleri” på Borås konstmuseum.

26 mars EWK-museet - Centrum för politisk illustrationskonst - öppnar på Arbetets museum.

28 mars Johan Grimonprez på Magasin 3.

1 april ”Drömmare” på Millesgården, Stockholm.

14 april Jan Håfström på Liljevalchs.

29 april Ung svensk konst på Bonniers konsthall.

9 maj Clay Ketter på Moderna museet.

4 juni Ny nordisk fotografi på Hasselblad Center, Göteborg.

7 juni Konstbiennalen i Venedig.

13 juni Ikea på Liljevalchs.

17 juni Luleå konstbiennal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".