Konstnären Camilla Engman har utformat affischen för den 32:a festivalen.
film

Dokumentärt inviger Göteborg Film Festival

Den börjar ovanligt tidigt i år, Göteborg Film Festival. Fredagen den 23: januari invigs Nordens största filmfestival och i år är det 32:a gången - ja, egentligen är det ju den 31:a i ordningen, för man hoppade över nr 13!

För första gången så är det dokumentärfilmer som både inleder och avslutar festivalen:

”Det görs ju så himla mycket bra dokumentärer, känns som genre i tiden, vi vill lyfta fram det extra mycket…. bl a genom att ha en som invignings- och en som avslutningsfilm”, säger Marit Kapla.

Hon är konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och tycker att invigningsfilmen, Drottningen och jag, som går tillbaka till Shahens Iran och är gjord av Nahid Persson Sarvestani, är mycket speciell:

”Som 17åring var hon med och demonstrerade mot shahen, 30 år sen, shahens hustru Farah Diba, verkliga kontrahenter…”, säger Kapla. Båda lever i exil, mötet mellan dom är väldigt starkt och hoppingivande skulle jag vilja säga”.

Dom cirka 450 filmerna från ett 70-tal länder är indelade i olika sektioner, där en utgår från sexuell läggning, HBT:

”Man kan ju alltid fråga sig om man ska ha en sektion…publiken efterfrågar var finns filmerna där kärlekshistorierna inte är traditionellt heterosexuella… vitt skilda filmer…..dom har det gemensamt att det inte är den heterosexuella kärleken i centrum”, avslutar Kapla.

Mia Gerdin

mia.gerdin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".