Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Medier

Gazarapporteringens villkor

Förra lördagen inledde ju Israel sitt krig mot Hamas i Gaza, och just nu finns över 1.000 utländska journalister på plats i Israel för att rapportera om det här kriget.

Men journalister kan inte röra sig som de vill, och t.ex. ta vilka bilder som helst, och framför allt släpps inte heller utländska journalister in i Gaza. En av de vid gränsen är Sveriges Radios utsände, Jan Andersson.

Jag kan räkna till 36 stora paraboler som finns kring den här kullen, inte långt från Sderot, alldeles på gränsen mellan Israel och Gaza. Parabolerna tillhör all världens mediebolag som direktsänder härifrån. Runt dom stora sändarbussarna surrar dom dieseldrivna elverken som förser sändarbussarna med el. En förslagen israelisk affärsman har slagit upp ett litet bord och säljer the, kaffe och potatischips till energisökande journalister.

Här finns nämligen journalister, dygnet runt och rapporterar om kriget, på andra sidan gränsen. TV-bolagen får inte heller ta vilka bilder dom vill här runt Gaza, och vad t.ex. gäller direktsända bilder så är det just den här kullen som gäller, ingen annan plats är tillåten. Och in till Gaza kommer praktiskt taget ingen av oss i nuläget.

Enligt Israel är det nämligen för farligt, både för oss utländska journalister, men också för dom israeliska soldaterna, vars positioner lätt skulle kunna bli avslöjade och därmed upptäckta om utländska journalister rörde sig inne i Gaza när striderna pågick.

Kaptenen Ron Edelheit är en av den israeliska försvarsmaktens officiella talesmän:

-Det är helt enkelt otänkbart, säger kapten Ron Edelheit och hänvisar till soldaternas säkerhet. Nu har dock israel släppt in vissa medier, enligt kapten Ron Edelheit, handlar det om journalister som får åka med dom israeliska styrkorna, och är så kallade inbäddade journalister. Det är tre från israel och en från brittiska BBC.

Det här innebär att förutom att följa dom internationella nyhetsbyråer och tv-bolag som i sin tur får rapporter från lokalt anställda palestinska journalister inne i Gaza, så lyssnar jag på flera radiostationer, och läser flera tidningar, både arabiska och israeliska för att försöka få en uppfattning om vad som händer inne i Gaza. Så ofta jag kan tittar jag också i min kikare in över Gaza för att försöka se vad sker när jag rör mig på vägarna kring Gaza.

Men in i Gaza kommer jag inte, i alla fall inte nu...

För enligt Ron Edelheit vid den israeliska försvarsmakten är nämligen det fria ordet underordnat dom israeliska soldaternas säkerhet, inte heller argument som att det är viktigt att kunna röra sig fritt för att kunna rapportera om ett krig från båda sidor.

Jan Andersson

jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".