Sagan om Ringens Aragon ställer ut foton i Odense

Den 44-årige dansk-amerikanske skådespelaren Viggo Mortensen, känd bland annat för sin roll som Aragorn i filmatiseringen av Tolkiens "Sagan om ringen", hade i helgen vernissage på en egen fotoutställning på "Muséet för Fotokonst" i danska Odense, ett museum som är en del av kulturhuset "Brandts Klaedefabrik"
Viggo Mortensen inleder sin presskonferens i Odense med att veckla ut en stor FN-flagga mitt framför ögonen på journalisterna. "Vi måste alla tillsammans forma världens framtid", säger han och menar att Förenta Nationerna under senare tid på ett skamligt sätt åsidosatts och baktalats av alltför många länder. Viggo Mortensen tillhör Hollywoods liberala falang och som den dansk-amerikan han är väger hans ord tungt i det Danmark där han en gång sålde blommor på Ströget och jobbade som hamnarbetare i Esbjerg. Och som den modige Aragorn i "Sagan om ringen"-filmerna är han en mycket populär person i sitt andra hemland: - At all times they feel the presence of the ring, drawn to the power of the One. They will never stop hunting You! Viggo som Aragorn Men i Odense är det den försynte fotografen Viggo Mortensen som står i centrum; hans opretentiösa och dagboksliknande bilder från ett kringflackande liv ställs ut i stans kända Museum för Fotokonst. Själv gör han ingen skillnad mellan skådespelarkonst och fotokonst, allt är lika roligt och han gör det, säger han, utan tanke på att bli omtyckt och berömd: - Jeg ser ikke noen forskel naer jeg laver mit arbejde som skuespiller, jeg laver ikke det arbejde med tanker om at det kan bli populaert og det er detsamme naer jeg skriver eller maler eller tar billeder, det er bare noe jeg gör fordi det er noe jeg kan li Han drar sig bort från pressfotografernas närgångna kameror och vi stannar upp framför den bild jag tycker bäst sammanfattar Viggo Mortensens arbete både som skådespelare och fotograf: ett foto från en filminspelning i Marocko där en man i solnedgången med en stark strålkastare utmanar skymningsljuset, denna ständigt pågående kamp mellan verklighet och fiktion: - Det var ved solnedgangen i Marocco og de pröver få en shot til, en siste shot den dag og derfor er der lys, du kan se manden der står med lyset, jeg syns det er morsamt at her har du en kaempestor verden med naturlig lys og det forsvinder og det er mandens måske lidt tåbelige men morsamme indsats på at få lidt mere lys På kvällen i Odense är det poeten Viggo Mortensen som gäller; han läser dikter ur sin bok "Recent Forgeries" från 1998, en bok som innehåller exempel på den mångsidige Mortensens foto-, målar- och skrivarkonst. En dikt heter "Matiné" och handlar om värdet av att vara trogen sig själv: -After years of merging and allowing yourself to be assimilated your hair and clothes have turned brown then, one afternoon, you exit a theatre after taking in the restored version of The hero returns and find yourself wanting to be treated special Viggo Mortensens, fotoutställning på Muséet för Fotokonst i Odense i Danmark pågår till den 21 september. Lars Lönroth
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista