Bubblande Don Giovanni på Matteifestivalen

I helgen avslutades den första Matteifestivalen i Luleå - en festival som är tänkt att bli ett återkommande evenemang på hög internationell nivå. Festivalens konstnärlige ledare och initiativtagare är förstås operasångaren Peter Mattei. 

Som ett stort glittrande smyckeskrin ligger Kulturens hus i Luleå, uppkäftigt vackert placerat vid vattnet, mitt i centrum

Och efter fyra dagars Matteifestival är det bara att konstatera att även innehållet motsvarade de högt ställda förväntningarna - som i lördagens ypperliga barockkonsert med Malena Ernman och den norrbottniska kammarensemblen Norrbotten NEO.

Det här var verkligen en festival med betoning på sång och det kändes därför helt självklart att som publik sitta med på de två, olika mästarklasserna med den amerikanske jazzsångaren Kurt Elling och blivande operachefen vid Kungliga operan i Stockholm, Birgitta Svendén.

Den stora huvudattraktionen var förstås Peter Matteis egen version av Mozarts Don Giovanni. Tillsammans med Mahler Chamber Orchestra, dirigenten Daniel Harding och sångare i internationell toppklass bjöds publiken på en halsbrytande och Luleåfärgad version, där Don Giovanni har ett bluesband, pommes fritten kommer från Max och Donna Elvira från Ö-vik.

Det är en bubblande och samtidigt hypermusikalisk föreställning där man leker fram allvaret men aldrig faller över kanten

Jag har sett sex olika uppsättningar av Don Giovanni med Peter Mattei i titelrollen runt om i Europa och märkligt nog formar sig den här versionen faktiskt till en av de starkare upplevelserna.

Nu dröjer det två år till nästa Matteifestival i Luleå. Luleåborna och tillresta i publiken längtar säkert redan.

Kerstin Berggren

kerstin.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".