Poesi och politik

Obamas favoritpoet

Om exakt en vecka svär Barack Obama presidenteden och blir Förenta staternas president nummer fyrtiofyra. Till installationsceremonin har han bjudit in en poet att läsa en nyskriven dikt, nämligen Elisabeth Alexander, litteraturprofessor vid Yale med ett tiotal diktsamlingar och essäböcker på verklistan, bland annat pulitzerprisnominerade diktsamlingen ”American sublime” från 2006.

Hennes senaste diktsamling heter ”The Venus Hottentott” efter titeldikten som handlar om Sarah Baartman, en sydafrikansk svart kvinna av xhosa-folket som på sent 1800-tal förevisades inför publik i London och Paris av en ”djurtämjare” som zoologisk kuriositet. Det är förstås en diktsamling om rasism, kolonialism, och post-kolonialism, men att döma av det urval som går att ladda ner gratis på nätet, är det här en poesi som vet allför väl vad som är rätt och fel, som inte utmanar några som helst invanda föreställningar, utan tvärtom självgott bekräftar dom. En dikt lovsjunger Nelson Mandela och poetens gamla morfar i den svarta stadsdelen Harlem i New York. Politisk korrekt är bara förnamnet. Om Barack Obamas politik blir lika konservativ som den poesi han gillar kommer det inte att bli mycket ”change” i USA.

Lars Hermansson

lars.hermansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".