Helga Krook Foto: Ulla Montan
Poesi

Helga Krook rullar ut i parkerna

Poeten Helga Krook har tre diktsamlingar bakom sig och den förra, ”Mjölk och gator” blev omtalad inte minst för sina dikter om tillvaron tillsammans med ett litet nyfött barn. Nu är hennes fjärde bok här, den heter ”Grönska träd och träd som ser”. Marie Lundström recenserar.

Jag läser om sviten Vintergatan i Helga Krooks förra bok, Och är tillbaka. I en intensivt begåvad dikt. Hos ett spädbarn, en nybliven förälder, alla grumliga nyväckta känslor, tysta förmiddagar tillsammans i lägenheten.

Sedan dess har det gått fyra år. Den tysta lägenheten är nu utbytt mot hink och spade, lekparker, Gröna Lund. Den ordlösa, betydelsemättade vardagen med en nyfödd, utbytt mot ett öde gytter av fraser mellan föräldrar, barnens både påträngande och poetiska repliker. Däremellan korta, utmätta stunder av total uppmärksamhet - för den vuxna. Poetens blick går mot bladen, grönskan i parken så fort den får en chans. Här spökar många tidigare författares känsla av att träden, blommorna, bladen, vet något vi inte vet. En som citeras är Sara Lidman och hennes samtal med Granen, Granen som visste ”vad Alltihopet handlade om” /../ ”men det var utan ord, och det var hemligt”.

Det finns en stor konflikt hos Helga Krook: Dels en längtan till barren och trädens blad, den tysta större kunskapen om Alltihopet, dels en längtan till alfabetet, orden - de som ändå så lätt tar över, kanske tar ifrån oss något viktigt? Något vi hade där borta i Vintergatan? Somliga tror att vi genom att prata och skriva kommer närmare insikter, men kanske Helga Krook tänker tvärtom?

Det är en diktsamling som rör sig mellan. Mellan lummigt antydande och hårt uttalat. Den vacklar och tvekar. Ibland nästan förlamat: Ska jag tala eller ska jag tiga? Tappar energi och intensitet. Men så plötsligt, i enskildheter, i korta stunder: Konkret och genomskådande, liksom rakt ut, som i dikten från Skansen: ”Är det här nappen jag kastade till kattungarna /Det var ju tre år sen / Girlanger av nappar i träden /solen genom Rosa. Ljusblått. Gult. Orange / Äckliga skolbarn”. Eller det här lika krassa konstaterandet: ”Du har misslyckats med din trädgård, / för dig finns parker”.

                                                        Marie Lundström
                                                   marie.lundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".