Färgfabriken i Stockholm. Foto: Scanpix
Färgfabriken

Färgfabriken får vänta på pengar

Stiftelsen Färgfabrikens ansökan om verksamhetsbidrag för 2009 har bordlagts av Kulturrådet, i väntan på en utredning av stiftelsens ekonomi.

Den 8 december i fjol avskedades Färgfabrikens chef Jan Åman efter oklarheter i hans hantering av stiftelsens pengar. Då pågick redan en omfattande utredning av ekonomin, beställd av Färgfabrikens styrelse.
  Konsthallen Färgfabriken har länge varit en av Kulturrådets stora bidragsmottagare på konstområdet, med omkring 1 miljon kronor om året i verksamhetsbidrag. Nu har Kulturrådet fattat beslut om verksamhetsbidragen för 2009, men Färgfabrikens ansökan är bordlagd i väntan på att den ekonomiska utredningen ska bli klar.
- Vi vill vara förvissade om att pengarna använts på ett korrekt sätt, säger Erik Åström, sakkunnig på Kulturrådet till Kulturnytt.
  Vad krävs för att Färgfabriken ska få sitt bidrag?
- Det kan jag inte säga. Vi måste få veta vad som ligger bakom anklagelserna mot Jan Åman först. Det kan bli en styrelsefråga.
  Kulturrådet delar i år ut 7,2 miljoner kronor till utställare av samtida konst, en höjning med 300.000 kronor jämfört med 2008. Nya bidragsmottagare är Mobile Art Production (150.000), 300m3 Art Space Göteborg (150.000), Fotografins Hus (75.000) och Föreningen Format (75.000).
  Utredningen av Färgfabrikens ekonomi väntas vara klar inom de närmsta dagarna.

                                                             Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".