Litteratur

Bitterfittan blir Bitterfotze

Maria Svelands uppmärksammade roman ”Bitterfittan” kommer ut i Tyskland inom kort. Och precis som i Sverige räcker redan titeln för att ge uppmärksamhet innan boken kommit ut.

Bitterfotze, ja titeln på Svelands roman har samma rättframma klang på tyska som på svenska. Och förlaget som ger ut den vill gärna ge bilden av en mycket kontroversiell bok. Till och med har förlagsmedarbetare i vredsmod lämnat möten, när boken varit på tal, står det i förlagsreklamen.
  Maria Sveland beskrivs som en feministisk upprorsförfattare. Och varje kvinna som försökt kombinera barn och yrkesliv, kommer att nicka instämmande och bli rasande, skriver förlaget.
  Dom tyska tidningar som hittills har uppmärksammat Maria Svelands roman gör alla en och samma jämförelse.
  Nämligen den med Susanne Roches Feuchtgebiete, översatt ungefär ”Våtmarker”, som kom ut för ett år sen, och sedan dess har sålt över en miljon exemplar. De våtmarker titeln syftar på, det är romanens centrum, en ung kvinnas underliv. Det är sånt som verkligen intresserar mig, har Roche förklarat: kvinnliga vätskor och underbara lukter. Roche kallar sig också feminist.
- Jag har ingen aning om var gott uppförande för en kvinna slutar och dåligt uppförande börjar. Jag önskar att kvinnor ska våga fatta sina egna beslut, har hon sagt i en intervju.
  Grönvänstertidningen Tageszeitung ser nu en trend. Roche och Sveland, kanske blir dom starten för en ny litterär skola: De rasande unga kvinnorna.
  Klimatet för feministiskt raseri finns säkert i Tyskland. Om jämställdheten brister i Sverige, så är det betydligt värre här.
  Maria Svelands tyska förlag Kiepenheuer & Witsch, tackade för övrigt nej till Roches Våtmarker innan den sen kom ut på annat förlag.

                                            Per Eurenius, Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".