Harry Nicolaides Foto: Apichart Weerawong, AP
Yttrandefrihet

Australisk författare dömd till fängelse

Författaren Harry Nicolaides dömdes i går till fängelse för att i en roman ha smädat kungen av Thailand. Den som yttrar sig nedsättande om den Thaländska monarkin kan dömas upp till 15 års fängelse. Boken såldes bara i sju exemplar, men Nicolaides dömdes ändå till tre års fängelse. Som skäl angav domaren ett parti i romanen som diskuterade en fiktiv prins privatliv. Enligt domaren gav boken sken av att det förekom missbruk av den kungliga makten i Thailand.

Iförd brun fängelseuniform och med fotbojor på hörde Nicolaides domaren förklara att han skulle ha fått det dubbla straffet, sex år, om inte han hade erkänt. ”Detta kan inte vara på riktigt. Alltihop känns som en mardröm” sa en tårögd Nicolaides när han fick höra sitt straff.

Men straffet var på riktigt. Och det kan drabba också till exempel utländska journalister som rapporterar från Thailand. Brttiska BBC:s korrespondent i Bangkok står under polisutredning för samma brott, efter att en privatperson anmält hans rapporter. Han hotas därmed av maximalt 15 års fängelse.

Thailands lag mot majestätsbrott är bland världens striktaste. Nicolaides, som undervisade på ett universitet i Thailand, greps på Bangkoks flygplats när han skulle lämna landet, ovetande om att han anklagades för att förolämpat Thailands kronprins.

Kritiker säger att lagen i praktiken gör det omöjigt att sakligt diskutera en stor och viktig fråga, nämligen monarkins roll i Thailand, medan försvarare säger att lagen behövs för att skydda landets älskade monark från påhopp.

Under polisutredning under samma lag är nu också den prominenta statsvetaren Giles Ungpakorn, som likt andra människorättsaktivister säger att lagen primärt används för att skydda den mäktiga kretsen kring kungen från kritik och insyn.

I förra veckan arresterades en annan thailändsk man för att ha förolämpat monarkin på olika websajter. Och för två år sedan dömdes en schweizisk man till tio års fängese för att i onyktert tillstånd ha kladdat på ett porträtt av kungen, Bhumibol Adunjadet.Schweizaren utvisades efter att ha suttit fyra månader i fängelse. Sannolikt hoppas den i går dömde Nicolaides att han snart också ska bli benådad av den kung han dömts för att ha vanärat.

                                                             Nils Horner
                                                       nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista