Tom Cruise - Berlin 20 jan - AP Photo/Franka Bruns
Film

Tyska reaktioner på Cruises Valkyria

I dag har Hollywoodversionen av attentatet mot Hitler i juli 1944 premiär i Tyskland. Operation Walküre heter filmen i Tyskland och Valkyria i Sverige när den har premiär nästa vecka. Filmen har Tom Cruise i huvudrollen som Claus Schenk von Stauffenberg, arméöversten som placerade en portfölj med en sprängladdning intill Hitler vid sammanträdesbordet. Och tyska kritiker granskar förstås filmen med sedvanlig historisk noggrannhet.

I Berlintidningen Tagesspiegel klagar ett par tunga historiker (Peter Steinbach och Johannes Tuchel): Rubriken lyder ”Stauffenbergs uniform sitter korrekt. Sanningen blir lidande”. Stauffenberg framställs som en som driver på sina medkonspiratörer för att få attentatet tillstånd. Men det var inte så, skriver dom bägge historikerna. Han tog på sej själva sprängjobbet. Men han var inte centralfigur i motståndet. Planerna att mörda Hitler fanns sen flera år, med förgreningar både inom och utom krigsmakten.

Jens Jessen, die Zeits kulturchef, vars farfar med samma namn var en av dom sammansvurna mot Hitler, har liknande invändningar. Men han tycker ändå att filmen ger en rättvisande bild av den tvekan som insatta och mäktiga hitlerkritiker visade när attentatet skulle förverkligas.

Tom Cruise själv dök upp på en förhandsvisning av Valkyrian här i Berlin i förrgår, mycket avspänd, medveten om att filmen redan efter några veckors visning i USA spelat in sina kostnader.

Men Tom Cruise får genomgående låga betyg av dom tyska kritikerna. Han är en dyrbar marionett, tolkningen av Stauffenberg ängsligt ödmjuk och utan karisma, skriver Jens Jessen i die Zeit. Och påminner om dom, som han kallar groteska, förväntningarna på filmen, när den spelades in: Som att Tom Cruise skulle kunna utnyttja den tyske hjälten till att göra reklam för sin scientologikyrka. Eller att stjärnan Cruise som Stauffenberg skulle bidra till en mer positiv bild av tyskar i världen: Filmen skulle vara ”viktigare än tio fotbolls-VM”, som en kritiker skrev då. Alltsammans nonsens, tycker alltså die Zeits kulturredaktör.

Per Eurenius

per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".