Rolf Aggestams omslag
Lyrik

Aggestams kurs i Död räkning

DÖD RÄKNING står helt enkelt för att du då och då ritar in din förmodade position och tid i sjökortet med ledning av din kurs, uppskattade fart och tid. Detta är viktigt därför att om du inte hittar målet, kan du med hjälp av anteckningarna fundera över felkällor. Även en hyfsad positionsgissning är i det läget bättre än ingen alls.

Död räkning är också namnet på Rolf Aggestams nionde diktsamling. 1986 fick han Sveriges Radios Lyrikpris.

Nirvana i en vedbod - det är en fras som man aldrig skulle hitta i en dikt av Rolf Aggestam. Den är alldeles för uppenbart litterär för att återfinnas där. I Aggestams vedbodar hugger man ved, men ändå pågår någon sorts nirvana där samtidigt, fast outtalat, annars vore det inte nirvana, och i stället ordar dikten om den myckna veden, slipstenen, yxan, huggkubben och brynet. Fast i Död räkning, som är ett sätt att utan instrument hålla reda på sin position på sjön, och titeln på diktsamlingen, utspelas dikterna mer sällan nära någon vedbod utan bland tackel och tåg, i vind och på däck, till sjöss och på sjöben.

Men fortfarande typiskt för Aggestams dikt är det världsliga, det materiella som samtidigt är det andliga, fast också det tomma, helt enkelt det taoistiska i hans dikt: ”ordet själ är en förkortning på samma sätt som ordet form, och då menar jag den form idrottsmännen talar om.” Så kan det låta.

I Död räkning finns ovanligt många, långa, rundmålande dikter för att vara i en bok av Aggestam. Ändå är han en ögonblickens poet, i en dubbel mening. Aggestam nöjer sig sällan med att återge det enstaka minnesvärda utan att också vrida och vända på det speciella poetiska ögonblick när uttrycket för det minnesvärda blir till. Där förenas nu, förflutet och samtidigt, och att knappt men ändå dröja där, det är Aggestam. Döden, som är ett stråk som genomkorsar diktsamlingen, är ett försvinnande, och att på alla vis förbereda sig för detta försvinnande är att hålla sig vid liv:

Bara rösten är min, och handstilens egenheter,

och dem varken hör eller ser du.

Göran Sommardal

goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".