konst

Egypten kräver tillbaka konst

Egypten kräver nu att få tillbaka en värdefull samling på drygt 200 föremål som idag finns på Östergötlands länsmuseum i Linköping.

Det är fornlämningar som enligt chefen för Egyptens antikvitetsråd har tagits från landet på ett illegalt sätt. Föremålen hamnade på länsmuseet när den svenska samlaren Otto Smiths släktingar donerade samlingen dit i mitten av 50-talet.

Maria Jansén, chef för Östergötlands länsmuseum, har via telefon varit i kontakt med Egyptens ambassad som nu kommer att lämna in en formell fråga till museet om att sina fornlämningar tillbaka.

Maria Jansén blev riktigt överraskad när frågan kom upp, enligt henne är det här första gången Egypten vänder sig till ett museum för att få tillbaka fornlämningar.

För länsmuseet är föremålen värdefulla, och därför vill Maria Jansén ha mer information om var samlingen ska ta vägen innan museets styrelse kan fatta ett beslut om de ska lämnas tillbaka eller inte.

Enligt Egyptens antikvitetsråd har föremålen tagits olagligt ur landet av samlaren Otto Smith o rådet menar att familjen vill att fornlämningarna ska återföras till Egypten, något som Maria Jansén inte vet stämmer.

Egyptens Chargé d’affaires i Sverige Nader Nabil Zaki medverkar i den längre versionen.

11 februari kommer länsmuseets styrelse att ta upp frågan.

Lisen Elowson Tosting

lisen.elowson@sr.se

Johan Gustafsson

johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".