FILM

Livet med en plastdocka

Idag är det premiär för en amerikansk film med den svensk-engelskklingande titeln ”Lars and the real girl”.

Manus är skrivet av en av dom som skapade tv-serien six feet under: Nancy Oliver, och regissör är Craig Gillespie.

Den lätt enstörige Lars bor i en blekt, snöig håla i Midwest, när han skaffar en uppblåsbar flickvän som han envisas med att behandla som om hon vore fylld av kött och blod. Och då spelar hela det lilla samhället med, för att vara snälla mot Lars - liksom. Blir uppblåsbara Bianca sjuk så kommer fyra idogt stickande tanter i sextioplusåldern och bara sitter där i Lars soffa, nickar i sina prydligt stickade värmande tröjor och ulliga tofflor, och säger:

- Joo, Lars det här så här man gör när någon går igenom en kris, då kommer man och … sitter.

Om ni såg och som jag, gillade ”Six feet under” så tror jag att ni också njöt av de mångdimensionella rollfigurerna: ingen var bara ond, bara svekfull eller ens bara begravningsentreprenör.

I ”Lars and the real girl” är alla uteslutande ….. goda. De har inga andra egenskaper eller ens begripliga yrken.

Ryan Gosling gör i och för sig ett fint porträtt av Lars som pussar på och stoppar om sin uppblåsbara Bianca, men, ursäkta mig, en hel liten by som i största gravallvar spelar med i sinnesjukdomen? Nä, troligen inte. Och samtidigt känner vi ju - så här kan vi ju bara inte ha det. Man har inte uppblåsbara flickor som sina fruar, hur skulle det se ut om alla gjorde så? Men här finns gudskelov en snäll flicka som inte bara går inåt med fötterna utan som till och med ängsligt snurrar på sitt rödlätta hår och är lite sexig på samma gång! 

Halleluja - så kan kanske den allra vanligaste ordningen säkerhetsställas mitt i sirapsflödet.  

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".