En ny Bolano

Rannsakan i dödens närhet

Roberto Bolano föddes i Chile och bodde en stor del av sitt liv i Spanien. Själv uppfattade han sig som latinamerikan och han har efter sin död 2003 blivit mer och mer uppskattad för sina originella och filosofiska romaner. 2007 introducerades han på svenska med den kritikerrosade romanen ”Den vilda detektiverna”. Och nu är det dags för ännu en bok ”Om natten i Chile” i översättning av Lena E Heyman.

Det händer att stressterapeuter rekommenderar sina patienter att de skall föreställa sig att de är nittio år och ställs till svars för hur de levt. Vad kommer vi att bli ihågkomna för; en stressad uppsyn eller tid att lyssna? Genom att tänka så, kan det bli lättare att prioritera rätt, medan vi ännu kan påverka våra liv. Huvudpersonen i Roberto Bolanos bok, prästen och litteraturkritikern, Sebastián Urrutia har värre saker att brottas med än stress, men frågan är den samma: Hur har han levt sitt liv? Nu ligger han på sin dödsbädd och blir anklagad för att ha varit alltför hjälpsam mot millitärjuntan. Åklagare är den åldrade ynglingen, en gåtfull figur som kanske är Urrutias eget samvete. Sebastian Urrutia vill förklara sig och visa att anklagelserna är grundlösa, att han gjort rätt och att han inte haft något val. Boken är 150 sidor lång och skriven i ett mycket långt och plågat andetag. Det börjar ljust, med ett intresse för litteratur och en vilja att vara en del av ett litterärt jetset. Och det här skall kombineras med ett liv som katolsk präst. Urrutia gör det människor säger åt honom. Han ifrågasätter aldrig. Han blir aldrig kär, hans relationer till andra människor är ytliga och fulla av missförstånd och han vågar aldrig visa sina känslor. Och det är säkert ett skäl till att han har svårt att förstå vad det innebär när det blir militärdiktatur. När juntan vill lära sig mer om fienden föreläser han utan att tveka om marxismen. Under bokens gång blir jag mer och mer säker på att ”den åldrade ynglingen” verkligen är ett huvudpersonens samvete och att det är därför hans liv kommer i kapp honom och att han långsamt inser att han kunde handlat på ett annat sätt. Bolanos bok påminner läsaren om att ingen annan än vi själva är ansvariga för våra liv men att det är väldigt svårt att alltid handla rätt, att fatta rätt beslut medan historien pågår. Och det är därför vi ständigt måste ifrågasätta vårt sätt att leva.

Louise Epstein

Louise Epstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".