Konst

En bön om ljus

Med enbart sin röst skapar den skotska konstnären Susan Philipsz förtätade konstinstallationer - inte sällan i stökiga, offentliga miljöer. Hennes spröda version av Internationalen har blivit något av en samtida klassiker, som uppförts på symbolladdade platser i städer som Berlin, Ljubljana och Sidney. 2002 fyllde hon Malmö konsthall med sin röst i utställningen ”Stay with me”.  Fram till och med den 27 februari kan man höra henne på den privata konsthallen Jarla Partilager i Stockholm. Konsthallen har inga öppettider, man måste boka in ett besök på mail eller telefon.

Hur det låter på Jarla partilager kan jag tyvärr inte återge, eftersom det här är nåt så ovanligt som en konsthall som ogillar publicitet, och som därför inte lät mig spela in några ljud. Men det är egentligen lika bra. För det här måste upplevas på plats; i de tomma rum som förvandlas på ett häpnadsväckande vis med de skiftande uppenbarelserna av Philipsz alldagliga röst. Utgångspunkten för utställningen är två kvinnor med samma förnamn. Lucia från Syrakusa, ljusbärerskan och de blindas skyddshelgon. Och Lucia Joyce, pappa James Joyce vindtyriga ögonsten som blev schizofren och tynade bort på ett sinnesjukhus i Northampton. En myt om martyrskap, hemkomst i Gud och översinnligt ljus. Och en historia om att gå vilse i mörkret och aldrig hitta hem. Tillsammans bildar de en tragisk klangbotten, när Philipsz sjunger duett med sig själv mellan rummen, kallar på sig själv över vad som känns som stora avstånd. Och sen, när en kör av Philipsz’ mångfaldigade röst utbrister i ”sankta lucia, ljusklara hägring” - fast på engelska - då sprängs de gallerigrå väggarna bort av en aukustisk rymd som en katedral skulle ha svårt att omfatta. Så blir Susan Philipsz installation inte bara en sorgesång över mörkret och en bön om ljus, som var och en kan fylla med sina egna tankar. Utan också en påminnelse om att världen inte upphör med vårt synfält. Att det finns mer där ute, andra sätt att se. Om vi bara lyssnar ordentligt.

Mårten Arndtzén

marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".