Media

Tryckfrihetsmål med nazistiska övertoner

Får tyskar år 2009 läsa en tidning som nazisterna gav ut?Den frågan ställs på sin spets i Tyskland, där en förläggare börjat ge ut en tidskrift med kopior av tidningar från åren 1933-45. Ambitionen är vetenskaplig. Men den tyska delstaten Bayern har fått en domstol att förbjuda fortsatt utgivning, och även att det senaste numret ska beslagtas:

Det är ett brittiskt förlag som ger ut tidskriften ”Zeitungszeugen”, översatt ungefär ”tidningsvittnen”. I ett fyrsidigt omslag med kommentarer av kända historiker ligger fakisimilkopior av hela tidningar från hitlertiden. Förlaget har planerat ett års utgivning av Zeitungszeugen, och i torsdags kom nummer två ut. Det handlar om riksdagsbranden i februari 1933, när Hitler haft makten i en månad. Där finns sista numret av den socialdemokratiska tidningen Vorwärts med. Den förbjöds sen av regimen. Där finns också nazisttidningen Völkischer Beobachter, med bland annat en hetsartikel mot vänstern av propagandeministern Goebbels. Syftet enligt förläggaren är att ge tyskarna en mediebild av nazismen. Men den bayerska regeringen, som hävdar upphovrätten till dom nazistiska trycksakerna, vill förbjuda fortsatt utgivning. Den anser att nazisttidningarna kan missbrukas. Och pekar på att nazistsymboler, som är förbjudna i Tyskland finns med i tidningarna. Och sen en domstol i München i fredags gått på regeringens linje, så började polis samla in exemplar av Zeitungszeugen. Förlaget hänvisar till att det inte är förbjudet att trycka nazistpublikationer i vetenskapligt syfte. Och hävdar att Bayern inte längre har upphovsrätten. Utgivningen ska fortsätta. Här väntar alltså juridisk kamp. En av historikerna i tidskriftens vetenskapliga råd säjer: Den bayerska giftskåpshållningen ger nazistpressen en aura den inte förtjänar. Och chefredaktören gläder sej över all publicitet. Första numret sålde slut. Och redan nu eftefrågas Zeitungszeugen på internetauktioner.

Per Eurenius Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".