Daniel Craig foto: Paramount
Film

Polskt ilska över amerikanska partisanskildringen "Motstånd"

Den amerikanska filmen Defiance (med svensk titeln Motstånd) om andra världskrigets största judiska partisanarmé under ledning av de fyra judiska bröderna Bielski väcker stor uppmärksamhet i Polen. Ord som ”skandal” och ”historieförfalskning” haglar i debattluften medan filmkritikerna erkänner att filmen med Daniel Craig i huvudrollen är en intressant Hollywoodproduktion.

Den amerikanske regissören Edward Zwicks superproduktion Motstånd är en imponerande minnestavla över de kämpande judiska bröderna Bielski. De vägrade under andra världskriget att låta sig förpassas till något judeghetto och bildade i stället en partisanarmé. Denna judiska gerillaarmé kom att döda nära 400 fiendesoldater och räddade livet på åtminstone 1 200 ryska och polska judar som bröderna gömde i en skog i västra Vitryssland. Där i skogen växte en judisk by fram, mitt i det tysksockuperade Europa. Bröderna Bielski räddade därmed lika många människoliv som Oscar Schindler, lika känd som bröderna Bielski är okända.

Här i Polen finns debattörer som vill förbjuda filmen Motstånd och anser att ”filmen är en stor antipolsk skandal”. Historiker tävlar med varandra om att hitta faktafel. En viktig anledning till debatten är också en sedan åtta år pågående undersökning av Nationella minnesinstitutet huruvida bröderna Bielski var delaktiga i en massaker på 128 polacker i byn Naliboki. Hittills finns inget som binder bröderna Bielski vid det krigsbrottet.

Polska filmkritiker är överens om att Motstånd är en ytterst sevärd film. Den upprivande debatten kring filmen är nog ytterligare ett bevis på de fortfarande såriga relationerna mellan polacker och judar.

                                Kjell Albin Abrahamson, Gdansk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".