KULTURPOLITIK

Facklig knäckfråga på sommaropera

Östgötska Valdemarsviksoperan har blivit brytpunkt för en av det praktiska kulturlivets riktiga kärnfrågor, efter att Teaterförbundet häromveckan anmälde Valdemarsviksoperan till Arbetsmiljöverket för att få klarlagt om operan omfattas av arbetsmiljölagen, detta efter lönebråk och klagomål på arbetsförhållandena där.

Arbetsmiljöverket tycker dock att Valdemarsviksoperans sommarverksamhet är för liten för att arbetsmiljölagen ska gälla, förra året handlade det om 14 föreställningar av Carmen, och därför överväger man att avslå anmälan.

Operans ledning är förstås nöjd, men Teaterförbundet ser lika förstås detta som mycket bekymmersamt.
- Om tillfälliga arbetsplatser undantas så riskerar man att ställa stora delar av branschen utanför lagen, kommenterar Jaan Kolk, förbundsdirektör på Teaterförbundet.

Och nog är det så. Hur stor del av kulturlivets utbud består av sommarteater och andra tillfälliga produktioner som bara spelas en viss period, och hur stor del bygger på ideella, obetalda insatser? 80%?

Här har vi uppenbarligen ett kommunikationsproblem mellan myndigheter och kulturliv.

Karsten Thurfjell

karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".