TEATER

Gratispjäs om Gaza i London

På The Royal Court Theatre i London kommer snart en pjäs om kriget i Gaza att sättas upp. Den är lika snabbt skriven av dramatikern Caryl Churchill - som vill spegla de våldsamma veckorna i Gaza.

70-åriga Caryl Churchill har skrivit många pjäser för teaterscenen, för radio och tv, många med feministiskt perspektiv bland annat. Men det här gången har det gått extra snabbt. Under en av de mest dramatiska veckorna när kriget i Gaza pågick skrev hon pjäsen med namnet, Seven jewish children - a play for Gaza.

Caryl Churchill säger till tidningen The Guardian att det som drev henne var Israels agerande i Gaza, som hon själv anser var extremt, och hon tror att pjäsen kan komma att uppfattas som provokativ.

Föreställningen kommer bara att bli tio minuter lång - skådespelare håller på att väljas ut och repetitionerna måste snart börja, för den 6 februari är det premiär. Föreställningen blir dessutom gratis, men alla som ser den uppmanas att skänka pengar till en välgörenhetsorganisation som förser palestinier med medicinska förnödenheter.

Senare kommer också manus till pjäsen att läggas ut på internet - den blir fri att använda och sätta upp för vem som helst... men på ett enda villkor: att den som gör det samtidigt samlar in pengar till människorna i Gaza.

Maria Eksedler, London

maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".