John Updike. Foto: Scanpix
LITTERATUR

John Updike död

På tisdagskvällen meddelades att den amerikanske författaren John Updike har avlidit i en ålder av 76 år.

John Updike var en av den amerikanska litteraturens främsta gestalter, och också en av de mest produktiva. Han föddes 1932 i Pennsylvania och brukar beskrivas som en av efterkrigstidens stora amerikanska berättare, och även en av de mest älskade.

John Updike är känd bl a för romanen Häxorna i Eastwick, som senare blev film, och för romansviten om svenskättlingen Harry Rabbit Angstrom, med titlar som Haren är rik och Haren vilar.

Amerikanskt småstadsliv står i fokus i de flesta av Updikes romaner, de vanliga människorna, det är dom en författare har i uppgift att skildra, sa John Updike i en intervju med BBC i höstas.

John Updike belönades med Pulitzerpriset två gånger och har ofta nämnts i spekulationerna kring nobelpriset.

Hans produktionstakt imponerade, med femtio romaner och en strid ström av poesi, noveller, essäer och konstkritik, bl a i tidningen The New Yorker. Ingen annan hade sån spännvidd, säger Robert Summers redaktör på New York Review of Books till BBC.

Bildkonsten var en passion vid sidan av skrivandet för John Updike. Och hade han inte blivit författare, sa han, så hade han nog blivit serietecknare.

- På sätt och vis blev jag bildkonstnär, jag använder nästan fotografiska beskrivningar i mina böcker, sa John Updike i intervjun med BBC. Den sista tiden kämpade han mot lungcancer, och han avled igår på ett sjukhus i Massachusetts. John Updike blev 76 år.

Ginna Lindberg, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".