Alla är skadade. Backa Teater. Foto: Ola Kjelbye
teater

Alla är skadade på Backa Teater

Backateatern i Göteborg har sedan succéuppsättningen med Brott och Straff 2007 höga förväntningar på sig vad de än sätter upp. Nu är det koreografen Anna Vnuk som debuterar som pjäsförfattare och regissör i nya föreställningen Alla är skadade som har premiär på lördag den 7 februari.

Den här pjäsen kom till genom Anna Vnuks TV-tittande:

Vnuk: ”Det började med att jag satt mycket och tittade när jag var mammaledig på sjukhusserier…nåt fint och hemskt med det.”

Anna Vnuk som kallats för en av danskonstens nya stjärnor i Sverige slog igenom för dryga fem år sen med ”Solofestival med mig själv”, Hon är både koreograf och dansare - väldigt många kunde se henne dansa i TV med Kristian Luuk under Melodifestivalen förra året, men nu har hon för första gången gjort en pjäs, och den utspelar sig på ett sjukhus:

Vnuk: ”Jag trodde först det skulle handla mer om kroppen och skador och så…..hur det känns, andra sår än dom som blöder liksom.”

”Att det är regi känns ingen större skillnad….gränslandet mellan regi och koreografi är lite flytande.”

Maria Hedborg varit medlem i Backateaterns ensemble sen den startade 1978, hon kommer närmast från den dramatiska rollen som skådespelerskan Arkadia i Måsen, till den här sjukhuspjäsen som riktar sig till barn - och vuxna - från 9 år - hur känns det?

Hedborg: ”Det är ju det att man hoppar från en psykologisk roll till väldigt mycket form.

Vad är nytt med formen?....

Hedborg: ”Blandat - mycket mer med tal och dans.”

Och här på sjukhuset möts också liv och död.

Men hur hanterar man så tunga scener när man spelar för barn?

Hedborg: ”Att man tar det på allvar… och visar precis så sorgligt det är…jätteviktigt att man alltid tar det på allvar.”

Mia Gerdin

mia.gerdin@sr.se

För en fullständig version av reportaget rekommenderas lyssning av ljudlänken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista