Dieter Kosslick. (AP Photo/Markus Schreiber)
film

Många svenskar på Berlins filmfestival

I dag inleds filmfestivalen i Berlin och det gör de med det högsta svenska deltagandet någonsin. Av över 6000 filmer har festivaldirektören Dieter Kosslick och hans medarbetare valt ut 400 filmer, varav 18 tävlar om guld- och silverbjörnar.

I tävlingsserien för långfilmer deltar Moodysons Mammut och i kortfilmsserien Havet av Jöns Jönsson.

Andra filmer med svensk anknytning på festivalen är bland annat dokumentärerna H:r Landshövding av Måns Månsson och Man tänker sitt av Fredrik Wenzel och Henrik Hellström.

I tävlingsjuryn sitter dessutom Henning Mankell.

Och fast den så kallade finanskrisen finns i våra medvetanden bara sedan några månader, så skildras den i många filmer på festivalen.

Dieter Kosslick säger att filmkonstnärer ofta förebådar kriser och förändringar.

Kosslick nämner Lukas Moodyssons Mammut som en sån här finansfilm där upphovsmannen tycks ha haft kristallkula. Och samma sak med festivalens öppningsfilm, the International av tysken Tom Tykwer. Den handlar om brott i en bank:

Hade vi visat filmen för ett halvår sen hade ingen trott på den. Nu skulle den kunna tas för en dokumentärfilm, säjer Kosslick. Och han har fler exempel på festivalfilmer där filmarna, var och en på sitt eget håll, fått upp vittringen av nåt stort och historiskt, Kosslick tänker på en serie filmer om muren, järnridån, med ursprung från forna kommunistiska Östeuropa, och dom är alla gjorda före murens fall 1989. Men gemensamt för dom är just den här förebådande kraften, enligt Dieter Kosslick.

Han tycker också att filmerna på årets festival ger svar på frågan hur människor förhåller sej till stora kriser:

Som reaktion på okontrollerbara saker som händer i världen, ser vi hur dom drar sej tillbaka till familjen, det lilla sammanhanget, där livet är begripligt, säjer han.

Jag träffar Kosslick tillsammans med några andra korrespondenter i Berlin. Men just den här dan, strax före festivalen hade han själv helst velat dra sej tillbaka, med nyutbruten snuva. Han känner sej orättvist drabbad:

Jag vet inte varför det här kom, jag har ju vaccinerat mej, säjer Dieter Kosslick. Det kan ju heller inte bero på att jag sett en fransk film i dag.

Per Eurenius

per.eurenius@sr.se

Övriga svenska filmer på festivalen:

”I taket lyser stjärnorna” (Lisa Siwe)
”Mamma Mu och Kråkan” (Igor Vejstagin)
”Flickan” (Fredrik Edfeldt)
”Örnjägarens son” (René Bo Hansen)
”Slavar” (David Aronomiwtch, Hanna Heilborn)
”Prick och Fläck snöar in” (Lotta Geffenblad, Uzi Geffenblad)

Festivalen pågår t.o.m. 15 februari 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista