Marie Lundström. Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR
pris

SRs Marie Lundström får kulturpris

Marie Lundström på Sveriges Radios Kulturredaktion tilldelas Aftonbladets Axel Liffner-stipendium 2008.

Motiveringen är en mindre essä, men summasumarum handlar det om Marie Lundströms förmåga att förena djupt allvar med humor, kunnande med nyfikenhet och en kritikergärning som mera handlar om varför än hur.

Summan är på 30 000 kr.

Aftonbladets Axel Liffner-stipendium utdelas årligen till en kulturjournalist som i sin verksamhet kombinerar en djup kunskap om konst och kultur med ett lyhört sinne för kulturjournalistikens språk och uttrycksmedel.

Juryns motivering:

”Det finns många kritiker som frågar ”hur?”, men färre undrar ”varför?”.

Marie Lundström möter gång på gång litteraturen – i form av böcker, författare och läsare – med en kombination av både stort kunnande och nyfikenhet.

Resultatet är en kulturjournalistik som förenar djupt allvar med prestigelöshet och humor på ett sätt som känns lika självklart som suveränt.

Hennes lågintensiva röstklang går tvärs emot radiomediets flyktiga karaktär och låter lyssnaren sjunka in i det talade ordets märkvärdiga kraft.”

Priset instiftades när Axel Liffner gick i pension, och han blev också prisets förste mottagare. Därefter har priset tilldelats Torsten Ekbom, Kerstin M Lundberg, Madeleine Gustafsson, Jurgen Schildt, Madeleine Grive, Staffan Söderblom, Björn Nilsson, Torbjörn Schmidt, Bengt Höglund, Gunnar Bergdahl, Joakim Pirinen, Johan Ehrenberg, Gunilla Kindstrand, Arne Ruth, Göran Hägg, Mikael Löfgren, Anita Goldman, Gunnar Fredriksson, Göran Rosenberg, Ingalill Mosander, Olle Svenning, Cordelia Edwardson och Stefan Jonson.

Kulturnytt

kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista