Alexandre Ogou, Fifi-Dalla Kouyate. Kesso och BB i filmen

Stillsamt regn över Conakry

Filmen ”Regn över Conakry” vann förra årets Cinemafrika festival i Stockholm där vinnarfilmen bla får svensk biodistribution som pris.

Regn över Conakry är en klassisk berättelse om den moderne satirtecknaren BB, son till stadens imam, och det handlar om BB:s kärlek till Kesso som är en ung webdesigner och dotter till chefredaktören på den liberala, moderna dagstidning där BB tecknar sina, minst sagt, frispråkiga satirer.

BB har just till sin fasa fått reda på att han ska ta över pappas imamtitel och skickas till Saudiarabien på koranskola. Hans fundamentlistiske bror - porträttlik det lede lejonet Scar i lejonkungen - vill förstås ta broderns plats. Mamman och bihustrurna gör uppror och så är dramat i full gång.

Det är en rätt fyrkantig story, där intolerans och extremism i form av fundamentalistisk islam och traditionell afrikansk moral - och fetischdyrkan ställs mot god demokrati och tolerans.

”Regn över Conakry” ser inte heller ut som en topp-producerad film brukar göra: här finns en del övertydligheter i spelet tex nån sätter sig vid ett skrivbord ser bekymrad ut och säger oj jag glömde nåt och går ut i nästa rum - det blir lite elevfilm ibland. Men här finns också ett driv i berättelsen som gör att jag blir fångad visst det finns en liten risk till en etnocentrisk kanske i värsta fall överlägsen blick från min sida har jag lägre krav på en långfilm från guinea och varför egentligen

Men jag är genuit intresserad av hur det ska gå i ”Regn överconakry” även när det går som på räls.

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista