Johan Kling Foto: Sara Mac Key
Litteratur

Klings eleganta lilla flanörroman

Johan Kling fick ett makalöst genombrott med sin debutfilm Darling, år 2007 en film om människorna kring Stureplan, skulle man förenklat kunna beskriva den som. En modern klasskildring skulle man också kunna säga, där den snälle lojale medelålders och arbetslöse mannen fick spegla den nya tidens nya kalla krav. Johan Kling stod för både manus och regi till Darling och nu romandebuterar han också. Människor helt utan betydelse heter romanen, som utspelar sig under en dag år 1998 – ”en sekelslutsroman för vår egen tid” kallas den i baksidestexten. Anneli Dufva recenserar:

Det som gjorde filmen Darling så bra var att den var lika hemma i den cyniska och blaserade Stureplansvärlden, som den var trovärdig i sin ömsinta skildring av en riktig loser-typ. Den pågående rörelsen mellan kyla och värme – distans och empati – fick en märklig effekt.

Och visst finns just den rörelsen  även i Johan Klings romandebut. Men här är det losern som rör sig i den flashiga världen. Om han nu är en loser… Magnus. Som han heter. Frilansande tv-redaktör på jakt efter nya uppdrag.

Under en dag följer man honom. En varm och litet öde sommardag i Stockholm på 90-talet. Och nog känns den igen – tiden… Ungdomsårens så planlösa rörelser mellan olika fik och platser, en bekant på gatan, den ständiga frågan: ”vad ska du göra i sommar då?” Alla på väg.

Posten på Döbelnsgatan, busshållplatsen på Odengatan, Kungsträdgården. Kungsgatan. Magnus tänker på sin flickvän, Josefin, vet inte om hon vill ha honom längre. Magnus tänker mycket. Magnus iakttar sig själv och sitt beteende i varje sekund. Han plågas av sig själv när han tycker att han stått kvar på en plats för länge, men just därför inte heller kan röra på sig…

”Jag är för känslig”, tänker han. Men också ”Jag är för kräsen”. Han vill både höra till och håller sig för god för detsamma.

Och sen är det dialogerna; vasst träffsäkra, elaka och tidstypiska. En kort stund kring ett bord på Sturehof - ett absolut avlyssnat samtal om matlagning och heminredning. Citroner, vad kan man inte göra med citroner? Och precis som Magnus vill man bara fly, fly, fly… Magnus gör det. Går därifrån. Blöt av svett på ryggen.Man känner svetten, man är med honom.

Elegant är det, helt enkelt. En klassisk liten flanörroman full med fina detaljer, med skildringar av skuggor och ljus – av aprikosfärgad skymning, stilla dragande moln och grus som dammar över skorna. Prydligt, men också stämningsfullt.

Hjalmar Söderberg skulle känt sig nöjd.

                                                             Anneli Dufva
                                                       anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista