Film

Michalkov i kamp om filmmakten

Det ryska filmarbetarförbundet skakas av inre strider. Förbundets tidigare mäktige ordförande, regissören Nikita Michalkov, varnar nu för att organisationens existens är hotad och det ryska justitiedepartementet har ett finger med i spelet.

Inte bara framtiden för de ryska filmarbetarnas fackförbund utan för hela den ryska filmen står på spel enligt ett uttalande av den tidigare ordföranden Nikita Michalkov. Den legendariske filmregissören närvarade inte själv vid presskonferensen utan lät skådespelaren Michail Poretjenkov läsa upp uttalandet.

Bråket började redan i december på ett medlemsmöte för de ryska filmarbetarna när Mikhalkov ledde en missnöjesgren som kallade mötet illegitimt. Det genomfördes i alla fall och en ny förbundsstyrelse valdes av de som deltog hela vägen. Problemet är att det ryska justitieministeriet nu vägrat registrera resultatet av medlemsomröstningen så nu finns det inget formellt förankrat beslut om vem som faktiskt företräder de ryska filmarbetarna.

Den 63-årige Nikita Michalkov, som regisserade sin första film för mer än 40 år sedan och haft stora internationella framgångar, föreslår nu att ett extra årsmöte ska hållas i början av april för att slutgiltigt röja undan alla juridiska hinder för förbundets fortsatta arbete. Michalkov som varit ordförande för de ryska filmarbetarnas fackförbund mellan 1996 och 2007 har länge varit en maktspelare i ryskt kulturliv. Det är nu få som tvivlar på att det blir som Michalkov vill och att det blir en styrelse som han är nöjd med.

                                        Fredrik Wadström, Moskva.
                                                  fredrik.wadstrom@sr.se