Koncepttext

Thörns självuppfyllande romanplan

Författaren Per Thörn bjuder ofta på tankeväckande titlar. Han debuterade med ”Kändisar jag delat ut post till” 2002 och blev hyllad för ”Mutationer av Anna-Greta Leijon” 2007. Sex böcker på sju år har han hunnit med och Per Thörn är en författare som är svår att kategorisera, men ”Tidsstudiemannen” som nu utkommit kallas för hans första roman. Och Göran Sommardal har läst den.

Pär Thörns nya bok, Tidsstudiemannen liknar den förra, Min vän datamaskinen, i att den är en sorts koncept-text.

Till den påhittade datamaskinen i den första boken knyter författaren ett antal uppslag och historier, med det gemensamt att de kan härbärgeras digitalt eller hör ihop med datorvärlden, och följaktligen kan utlösas med hjälp av olika knapptryckningar på den digitale vännen. Som Speltestbarnens klagan, den torftiga deckarintrigen i ett av spelen, Den DDR-tyska nationalsången, Friskvårdtestet, Berättelsen om den gamle ägaren som åker till sina drömmars Albanien eller Enkäten om händelser efter döden. Det är påhittigt, intressant och noggrant.

Och samma sak gäller Pär Thörns nya bok Tidsstudiemannen, fast det finns ett visst fog för att kalla den roman, som förlaget gör, för den tar ett steg till bort från konceptet och vågar sig ytterligare en bit in i förvirringen. Tidsstudiemannen och hans tillvaro är visserligen vederbärligen kronologiserade och försiffrade enligt alla konstens regler. Han berättar gärna med aritmetikens hjälp om sitt liv, sin beräknade livslängd, om de efterlängtande mötena och utflykterna med Tayloristiska sällskapet - tidsstudiemännens eget skråväsende, om befordringsgången, om försök med tidsbesparande maskiner och bortrationaliserade arbetsmoment.

Visst utvinner Pär Thörn en och annan poäng ur sin omskrivning av den omtalade verkligheten med hjälp av en tidsstudiemans blick. Och som alla nyfiket och noggrant genomförda litterära pseudo-kartläggningar av världen präglas hans studie av Tidsstudiemannen av de två ofrånkomliga egenskaperna: Sifferberättelsens sorgsenhet och dess ofrivilliga komik. Men till slut blir Thörns romanplan alltför självuppfyllande. Det krävs ytterligare ett, eller kanske två, kanske tom. stapplande steg för att åtminstone jag ska bli riktigt fångad.

                                                    Göran Sommardal
                                              goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista