Motståndare - en film om den galnaste av ensamhet.

- Det som är värre än att vara avslöjad är att inte vara avslöjad. Det är nästan det första som sägs i "Motståndaren" som har premiär idag. Den franska filmen som bygger på den sanna historien om Jean-Claude Romand som i 18 år låtsades att han var läkare och varje dag sa sig gå till ett fint arbete som inte fanns, till ett kontor han inte hade, en arbetsdag som var en lögn. Det är inte första gången historien filmats, den gjordes i en annan fransk version 2001 under den internationella titeln "Time out" och har också blivit roman "Dr Romand" av Carrère. Om den framgångrike Jean-Claude som alla trodde på hans fru, hans vänner, hans föräldrar. En berättelse som blir till en, om den galnaste av ensamheter.
För vad gör man då, hela dagarna, i nästan 20 år undrar Motståndaren. Ja ibland åker man på låssastjänsteresor. Och står där på flygplatsen och berättar i telefon för sina barn hur det ser ut en kongress, som man inte är på. Sedan åker man hem igen. Ibland äter man kakor i sin bil. Hela dan. Det är vad man gör. "Motståndaren", långsam, obönhörlig tyst och kall, är inte så intreserad av härvan av menigslösa undanflykter och komplicerat trassel som väl måste prägla ett så helt sönderljuget liv som Romands. Den handlar om det konstigaste av allt. Att inte bli avslöjad. Átt leva bland vänner, släktingar och familj som TROR på en lögn så monumental. Upptäckten att alla egentligen bara ser och hör sig själva. Så upptagna av sina alldeles egena mörker att ingen märker att Romand bott hela sitt liv i en grav. Alldeles bredvid dom. Den självklara frågan ställs av en polis direkt efter katastrofen. Men anade ni aldrig något? Var ni aldrig och hälsade på honom på jobbet ..såg ni aldrig...? Jag vet inte, svarar han bäste vän, jag lyssnade väl inte så bra. Den milde Jean-Claudes brutala våld mot alla sina allra närmaste som chockerade världen 1993 blir alldeles, alldeles begripligt. Motståndaren i regi av Nicole Garcia med Daniel Autiel i huvudrollen har premiär fredag 18 juli. Jenny Teleman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".