Textilkonst

Absolut gehör i tyg

Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm fortsätter att visa textil konst. Härom dagen öppnade en retrospektiv över Hans Krondahl och hans 50-åriga verksamhet.

Krondahl är en bred kreatör, han har varit både textilkonstnär och textil formgivare och jobbat med bland andra Katja of Sweden. Dessutom professor och lärare under många år.
  Krondahls motiv är generellt blommor eller orientaliskt inspirerade grafiska figurer - ofta i rörelse. Han känns igen - oavsett om det gäller teaterridåer, batiktyg, mönstertryck till möbler eller kläder - eller enorma bildvävar i blandteknik. Det finns en imponerande 2 gånger 4,5 meter stor bildväv med två fjärilar i centrum - Mot september. Ett enormt djup i färgen.
  Och det bestående intrycket av den här stora utställningen är färgbadet man kliver ner i - det är sällan som textil har den här verkligt feta färgen och det är ju ofta som starka färger på tyg kan bli grälla, kan slå ut varandra, sabotera helheten. Men så är det inte här - Krondahl har absolut gehör när det gäller färg. Starkt med välbalans, kan man nog sammanfatta det.

                                                          Per Feltzin
                                                     per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".