Högklassigt konungaskvaller - på kassett

Historiska romaner, journalistiska bragder och biografier om ytterst bekanta människor - sådant passar under sommaren. Åtminstone om man får tro den brittiska tidningen The Guardians sommarläsningstips. Tidningen har bett ett flertal kända författare och journalister att tipsa om bra böcker och bara ett fåtal tips gäller skönlitteratur. Den rosade ungdomsboksförfattaren Philip Pullman tycker att man ska läsa Tove Janssons "Sommarboken" - men annars är det verkligheten som gäller. Författaren Anthony Beevor som skrivit storsäljare om Stalingrad och Berlin 1945 tipsar om "Gulag: A history of the Soviet Concentration Camps" och författaren Ian McEwan tycker att man ska läsa "Darwin: The Power of Place". Även här hemma ligger en och annan säkert och bläddrar i något upplysande. Eller lyssnar på kanske, för förlagen har blivit allt snabbare på att ge ut sina storsäljare på CD eller kassett. På redaktionen dök Gustaf von Platens "Bakom den gyllene fasaden" upp som kassettbok.
Att kungligt skvaller säljer är knappast nån nyhet. Sveriges Television visade i veckan som gick en ganska medelmåttig dokumentär om hur arbetet på Svensk Damtidnings redaktion går till. Man ringer Elisabeth Tarras-Wahlberg för en kommentar, man tänker ut en psykologiskt trovärdig profil på en prinsesspojkvän, man kindpussar von Knorringar och man ser på när Carl Gustaf och Silvia tittar på tavlor. Huvuddelen av ens arbetstid verkar gå ut på att fundera på hur andra har det och sedan kommentera det. Hur känns det egentligen att åka lyxyacht i Medelhavet eller köpa en Cartierklocka med briljanter? Men för sugna så finns det snask i den högre skolan. Författaren och före detta Svenska Dagbladet chefredaktören Gustaf von Platens sista bok blev den historisk-journalistiska biografin "Bakom den gyllene fasaden". En 450 sidig sträckläsarbok om Gustav den femte och drottning Victoria. Den kom ut i höstas, några månader innan von Platen gick bort. Nu, lagom till hängmattesäsongen kom boken som kassettbok. Inläst av Jan Waldekranz. Och här finns gott om smarriga historier. Hade den sjukliga drottning Victoria - även kallad Vicky - ett förhållande med sin livmedicus Axel Munthe - han med San Michele? Var det verkligen helt oproblematiskt för de kungliga makarna att VeGurra accepterade sin bisexualitet på äldre dar? Hur iskallt var förhållandet mellan Victoria och svärföräldrarna och hur såg det politiska spelet under de två världskrigen ut? Vi är många mil från Svensk Damtidnings funderingar kring båtar och juveler. Gustaf von Platens bok är medryckande och vitter. Det är populärhistoria - på hög nivå. Som bäst lyckas von Platen i sin beskrivning av den politska världen, genomgången av de omvälvningar som förändrade, inte bara det svenska, samhället under Gustav den 5:es 44 år på tronen. Men visst finns där också överord om de kungliga; om deras enastående intelligens och fascinerande personligheter, sådant som myter byggs av och som sätter skvallernerverna i dallring. Och det är väl kanske tur det. Elin Claeson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".