Digital konst

Enter, action! äntrar Århus

På det danska konstmuséet ARoS i jylländska Århus har man just haft vernissage på en stor internationell utställning med den uppfordrande titeln ”Enter, action!” och med underrubriken ”Digital art now”. Lars Lönroth rapporterar:

My black cat is not prepared…

Min svarta katt är inte förberedd, säger en spökröst i den tyska konstnärsgruppen Knowbotic Researchs interaktiva installation ”Black Cat”, ett av de 14 konstverk som ingår i utställningen om digital konst i Århus. Katten är inte riktigt förberedd på de museibesökare som plötsligt vill interagera och leka med de stora svarta kattliknande ballonger som svävar i luften.

En lekfull inställning till den nya teknologiska konsten är just vad som karakteriserar den här utställningen. Homo ludens, den lekande människan, är temat och när den österrikiska konstnärsföreningen Ludic Society med Margarete Jahrmann i spetsen sätter spelkonsoller i händerna på stans invånare, då förvandlas hela Århus till en elektronisk lekplats.

The Ludic Society refers to ludus, to the game and play. In the exhibition in Aarhus we declare the whole city as game board.

Men utställningen ger också tid till stilla eftertanke. Som filmen ”Faceless”, ”Ansiktslös”, där österrikiskan Manu Luksch använder sig av filmat material från Londons alla övervakningskameror när hon skildrar en kvinnas liv i ett kallt, datorstyrt samhälle utan framtid, utan historia. Skådespelerskan Tilda Swinton har lånat filmen sin röst:

This is the story of a woman wanted by an echo of a memory. A dislocated dream in which the past telescopes into the future.

                                                            Lars Lönroth
                                                       lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".