Tomas Alfredson Foto: Adam Ihse
Svensk film

Låt Karlsson på taket komma in

Svensk film skördar framgångar i Ryssland. Både Låt den rätte komma in och Du levande hyllas av ryska filmkritiker, som talar om ”Karlsson-horror”.

När ryska upplagan av Newsweek sammanfattade filmåret 2008 hamnade Roy Anderssons ”Du levande” på första plats bland alla filmer som visats i Ryssland förra året. Tidskriftens filmkritiker Jurij Gladilsjikov hyllar oförutsägbarheten i filmens långa rad tablåer med rollfigurer som ofta talar rakt in i kameran. Gladilsjikov kallar Roy Anderssons teknik för levande målningar och ryska Newsweek lät sina läsare själva skaffa sig en uppfattning genom att skicka med ”Du levande” på dvd.

Tomas Alfredssons filmatisering av ”Låt den rätte komma in” har i Ryssland fått den mer uppfordrande titeln ”Vpusti menja” - Släpp in mig. Och det är förstås filmens internationella framgångar som berett vägen för lanseringen i Ryssland. Men det räcker med att ögna igenom alla entusiastiska inlägg på ryska filmsajter och webbforan för att förstå att filmen slagit an en särskild ton hos den ryska publiken. Time Out Moskva ger ”Låt den rätte komma in” fem stjärnor av fem möjliga och skriver att det mest otäcka är inte vampyrtemat utan den svenska vardagen som filmens huvudpersoner lever i. Fasansfullt, skriver Time Out Moskva.

Fast den mest intressanta tolkningen gör Jaroslav Zabaluev i internettidningen Gazeta.ru. Under rubriken ”Karlsson-horror” drar han paralleller till den i Ryssland mest kända och älskade svenska sagan om en pojke som blir vän med ett övernaturligt väsen: Karlsson på taket. Bättre betyg än så blir det inte här och Tomas Alfredssons film ser ut att ha goda chanser att komma med på ryska Newsweeks lista över 2009 års bästa filmer, även om det blir svårt att knipa förstaplatsen som Roy Andersson gjorde senast.

                                                        Fredrik Wadström
                                                    fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".