Arkitektur

Fortsatt biblioteksbråk i Prag

Bråket om Tjeckiens nya Nationalbibliotek tilltar fast frågan formellt redan är avgjord. Men med demonstrationer, internet-initiativ, petitioner och celebriteter vänder och växer nu opinionen för ett arkitektoniskt mycket djärvt nationalbibliotek.

Efter de svåra översvämningarna 2002 då massor med böcker förstördes fattades beslutet att bygga ett nytt nationalbibliotek i Prag.

Parlamentet anslog pengar och en arkitekttävling arrangerades. Segrare blev den till Storbritannien utvandrade tjecken Jan Kaplicky och hans bläckfiskliknande skapelse - extra utmanande i det klassiska Prag.

Tjeckiens president Vaclav Klaus vägrade acceptera att nationalbibiloteket skulle bli ett futuristiskt byggnadsverk och hotade med att kedja fast sig på byggnadsplatsen för att med sin egen kropp stoppa projektet. Då bytte också Prags överborgmästare Bém fot och tillsammans fick nej-sägarna med sig andra politiker och myndighetspersoner.

En Facebook-grupp tog då upp kampen och bildade medborgarinitiativet ”Demokrati bygger”. Inom ett dygn hade några tusen medlemmar anmält sig och gruppen som växer stadigt har nu 25 000 medlemmar. På deras hemsida klagar de över den tröga arkitektoniska utvecklingen i Prag och välkomnar ett nytt djärvt nationalbibliotek som avviker från inkörda fåror. ”Okonventionella och moderna projekt är nödvändiga för utvecklingen av ett demokratiskt och reflekterande samhälle” skriver medborgarinitiativet på sin hemsida.

Rörelsen fick ännu mer kraft och sympati då arkitekten Jan Kaplicky för en månad sedan ramlade ihop på en gata i Prag och dog. Begravningen blev en manifestation för det nya nationalbiblioteket och demonstrationer nyligen har lockat flera tusen deltagare med stöd från Pragprofiler som Vaclav Havel och utrikesministern Karel Schwarzenberg. Om det verkligen blir ett nytt nationalbibliotek återstår att se.

                               Kjell Albin Abrahamson, Gdansk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".