Basic - hårdingen John Travolta är tillbaka

Den amerikanske filmregissören John McTiernan är nog mest känd för sin Die Hard-trilogi med Bruce Willis i huvudrollen, men även om McTiernan just nu planerar inspelning av Die Hard 4, så hinner han göra andra filmer också. Som actionthrillern Basic - Farligt uppdrag som har svensk premiär onsdagen den 23 juli. Där återförenas John Travolta och Samuel L Jackson - som ju blev ett kultförklarat par i Quentin Tarantinos film Pulp Fiction.
"Det är på formuleringen det hänger", säger den mutmisstänkte narkotikaagenten Hardy som spelas av John Travolta. Han är också förhörsleadre och borde veta att ordvalet kan vara avgörande när sanningen ska fram - och manusförfattaren har fått ihop ett par bra formuleringar som Travolta låter drypa ur mungipan. Och hans rätt underbara sätt att prata som om han hade en pingisracket i munnen, säger väl en del om Hardy - Hårdingen. Han är satt att utreda varför en grupp amerikanska soldater först dödat sitt befäl - och sen börjat mörda varandra under en övning i Panamas djungel. Men dom två överlevande säger än det ena, än det andra om vem som sköt och varför - och scenerna i förhörsrummet och i djungeln återkommer i olika versioner - ett slags Rashomon-historia alltså - för referera till Kurosawas klassiker. Vem har haft mest skäl att skjuta det tydligen förhatliga befälet West? Han spelas för övrigt av Samuel L. Jackson med sedvanlig fanjunkarvolym, så Pulp-fictionduon är alltså återförenad, men ändå inte, för med Jackson kvar i djungeln och Travolta på basen, så ser vi dom nästan aldrig i samma scen. Det här sättet väva ett mysterium av överlappande vittnesmål är inledningsvis roande - men tanken inte är direkt ny - och vänder man lite för många gånger på pannkakan den blir vidbränd. I Basic blir sanningsleken självändamål - inte intrig - och till sist är det så tvärdumt att även om jag avslöjade det tillkämpade slutet, så skulle ni inte tro mig. Men om man tar till sig filmens lärdom att allt är väldigt relativt - så finns det ändå ett par ljuspunkter - till exempel: hur bra John Travolta är på att spela opålitlig - det dubbeltydiga har verkligen blivit hans rollfack - och det är nåt med det där snea leendet som är kongenialt med berättelsens ambitioner. Dessutom blir Basic - efter alla lappkast till sist så urlakad på nåt att tro på eller nån lita på att den åtminstone känns betydligt mer amoralisk än gängse action-thrillers. Så två halmstrån skulle väl kunna va ett generöst betyg. Måns Hirschfeldt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".