Konstfackskolan vid Telefonplan i Hägersten. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX
konstdebatten

Konstfacks elever om debatten

Debatten om Konstfacks elevarbeten fortsätter. I januari väckte Anna Odell uppmärksamhet när hon låtsades vara psykiskt sjuk, och tidigare i veckan stämde Stockholms Lokaltrafik Konstfack efter att videoverket Territorial Pissing visats på en konstmässa i Stockholm. Verket var ett examensprojekt av grafittikonstnären NUG som gick ut Konstfack förra året, och visar hur konstnären spraymålar en tunnelbanevagn.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har i veckan uttalat sig om att grafitti inte är konst, och på debattforumet Newsmill skriver chefredaktören för Axess magasin, Johan Lundberg, att konstelever borde lära sig teckna och måla.

Men hur ser eleverna själva på debatten? Kulturnytt åkte ut till Konstfack och pratade med elever om konstens villkor och nyväckt konsthat.

Debatten har inte bara handlat om konstens moraliska och juridiska gränser. De två elevarbetena har framförallt upprört som slöseri med skattemedel. På nätverkssajten Facebook har det startats grupperingar med agendan ”inga mer pengar till konstfack”, och Västervikstidningen skriver på ledarplats att konstbegreppet har urartat och att det är dags att lägga ner skolan.

Roxy Farhat går andra året på fri konst, och känner inte igen bilden av konstfack och dess elever som målats upp i medier och på bloggar. Sofia Olsson har träffat henne och Åsa Elieson som läser på sitt femte år.

De och deras kurskamrater är förvånade över det hat som genomsyrar diskussionen om Konstfack, framför allt i bloggvärlden. De tycker att debatten varit ytlig och enkelspårig och att intresset för att diskutera konst på ett djupare plan lyst med sin frånvaro.

Vad kan man då förvänta sig av framtiden? Efter debatten om oseriös konst, bortslösade skattepengar och provokationer.

(För en fullständig version av Sofia Olssons reportage hänvisar vi till ljudfilen.)

Sofia Olsson

sofia.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".