Jan Andersson. Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX
bokmoms

Lika moms på böcker och ljud

Idag (torsdag) väntas Europaparlamentet rösta för att medlemsländer får ta ut samma momssats på ljudböcker som på vanliga böcker, vilket varit en livligt diskuterad fråga, inte minst i Sverige.

En av dem som kämpat i frågan är socialdemokraten Jan Andersson i Europaparlamentet som uppvaktade den ansvarige kommissionären László Kovács.

Det ser ut som om en gammal surdeg håller på att förvandlas till sötebröd. För EU-kommissionen har gett klartecken till att medlemsstater - om de vill - får ta ut lika mycket moms på vanliga trycka böcker, som på ljudböcker, till exempel på CD. Hittills har ljudböcker blivit dyrare på grund av 25 procents moms jämfört med 6 procenten på vanliga böcker.

Men nu är alltså nya regler på väg.

Och egenintresset ljuger som bekant aldrig. För Jan Andersson är själv en stor konsument av ljudböcker, även om det självklart inte är hans främsta motiv till insatserna.

(För fullständig version av inslaget ber vi er höra på ljudfilen.)

Willy Silberstein

willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".